Valgstedsmålinger giver over 80 procent til Lukasjenko

Skrevet af admin

11/10/2015

Dagens topnyheder

Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, står til at få mere end 80 procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg.

Det viser tre valgstedsmålinger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

De tre målinger peger på, at den mangeårige leder får et sted mellem 80 og 84 procent af stemmerne.

Lukasjenko har tre stort set usynlige modkandidater. Kun en af dem ligner et reelt alternativ for vælgerne, nemlig den 38-årige Tatjana Korotkevitj, som har gjort det godt i meningsmålingerne.

Alligevel var det på forhånd ventet, at den 61-årige Lukasjenko ville vinde en sikker sejr i første valgrunde søndag.

Han har siden 1994 ledet sit land med jernhånd. På grund af den menneskeretslige situation i landet er han og hans styre underlagt sanktioner fra EU og USA.

Men Lukasjenko håber at få ophævet disse sanktioner som belønning for visse fremskridt i den seneste tid.

Tidligere på ugen sagde diplomater i Bruxelles, at EU overvejer at ophæve sanktionerne mod Hviderusland midlertidigt efter søndagens præsidentvalg.

EU-kilderne sagde til Reuters, at det kommer efter, at Lukasjenko har benådet seks politiske fanger i august og har spillet en positiv rolle som vært for fredsforhandlinger om konflikten i Ukraine i februar.

Disse skridt har været med til at styrke billedet blandt EU-embedsmænd om, at Lukasjenko - der ofte går under titlen "Europas sidste diktator" - er ved at åbne en smule op mod EU.

/ritzau/