Van Rompuy synes at bekræfte Tusk som sin efterfølger

EU-præsident Herman Van Rompuy kan uforvarende være kommet til at afsløre i utide, at han regner med, at det bliver Polens premierminister, der senere på aftenen bliver valgt til at overtage hans job.

En videooptagelse af EU-ledernes ankomst til mødelokalet viser Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, komme op til Van Rompuy, der allerede har sat sig. Normalt vil der ikke være lyd på den slags optagelser.

Men lydsporet er med.

Anastasiades spørger:

- Har vi nyt? Jeg forstår, at det er Donald. Er det ok?

Van Rompuy klapper Anastasiades på armen og siger:

- Ja. Hold på det.

Topmødet gik formelt i gang kort efter. Efter en seance, hvor først EU-parlamentsformand Martin Schulz, kommende kommissionsformand Jean Claude Juncker og siden Ukraines præsident, Petro Porosjenko, deltager, går lederne efter planen over til at diskutere fordelingen af topjob.

Forventningen er, at Van Rompuy først vil sætte gang i mødet, hvis han er helt sikker på, at der kan nås enighed om de navne, han vil foreslå.

Den udbredte forventning umiddelbart inden mødet var, at den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, bliver ny udenrigschef.

Der har været lidt mere usikkerhed om, hvorvidt der er fuld opbakning bag Tusk som ny formand for Det Europæiske Råd.

Men flere diplomater har umiddelbart inden mødets start over for Ritzau givet udtryk for, at aftalen synes at være på plads. Alle dog med en tilføjende formaning om, at intet er aftalt, før alt er aftalt - og at man derfor ikke skal konkludere noget, før lederne har truffet deres beslutning.

En kilde tæt på forhandlingerne antyder over for Ritzau, at den lækkede lydoptagelse kan betyde, at der går kludder i forhandlingerne og at man nu ikke kan udelukke, at lederne alligevel udskyder deres beslutning.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip