Vandramte nordjyders skæbne ligger i Stormrådets hænder

Stormrådet skal inden for kort tid tage stilling til, hvor regningen for mange oversvømmelsesramte nordjyder skal havne.

Konsulent i Forsikringsoplysningen Ole Vidstrup siger, at det er Stormrådet, der skal afgøre, om vandskader, der er forårsaget af oversvømmelser fra åer og vandløb, kan dækkes af oversvømmelsesordningen.

- Der er den teoretiske mulighed, at oversvømmelser, der kommer fra vandløbene, ikke godkendes som stormflod, men det anser jeg ikke for særlig realistisk, siger Ole Vidstrup til Ritzau.

Skulle Stormrådet efter rådets egne definitioner ikke anerkende de nordjyske oversvømmelser som stormflod, hvor stormflodsramte ofre kan få erstatning fra en fælles kollektiv ordning, vil nogle af de ramte nordjyder står med et problem.

- De almindelige forsikringer dækker ikke, hvis oversvømmelserne kommer fra hav, fjorde, åer og vandløb, siger Ole Vidstrup. Det gælder både genhusning og skader på boligen.

Når det gælder betingelserne i de almindelige forsikringer, er kriteriet for skybrudsskader opfyldt.

- Betingelserne for, at der er tale om skybrud er opfyldt, hvis der kommer en millimeter regn i minuttet, 30 millimeter i løbet af en halv time eller 40 millimeter over et døgn. Og det er jo langt overskredet i Nordjylland, siger Ole Vidstrup.

Stormrådet har ikke sat dato på, hvornår der træffes en afgørelse, men skriver på sin hjemmeside at rådet afventer en vurdering af vandstanden i åer og søer fra Naturstyrelsen.

Styrelsen skal vurdere om de store mængder regn den 15.-16. oktober har forårsaget ekstrem oversvømmelse fra vandløb og søer, men der foreligger endnu ikke målinger af vandstande i vandløb og søer i området.

Men på baggrund af blandt andet beretninger fra kommune og beredskab vurderer Naturstyrelsen, at der kan være tale om en hændelse, der er omfattet af oversvømmelsesordningen.

Især i Hjørring- og Frederikshavn-området var regnen meget kraftig, og viste mange steder mere end 50 millimeter nedbør på et døgn og enkelte steder mere end 105 millimeter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip