Vandværker: Forbyd sprøjtemidler i korn lige før høsten

Når den fortsatte brug af sprøjtemidlet Roundup diskuteres heftigt i EU, er det mærkeligt, at den danske regering lader den omstridte sprøjtning i afgrøder helt op til høsten fortsætte.

Det mener direktør Carl-Emil Larsen fra vandsektorens brancheorganisation, Danva.

- Vi er generelt imod sprøjtemidler nær vandboringer. Men brugen af Roundup om sommeren er særligt problematisk, siger han.

- Det skyldes de mange kraftige regnskyl. Desuden er jorden hård og fyldt med dybe sprækker. Samlet giver det en større risiko for, at Roundup kan sive ned til grundvandet, siger han.

Roundup er i øjeblikket voldsomt omstridt i EU. I mellemtiden har EU ladet det være op til de enkelte lande, om de vil tillade sprøjtning med Roundup lige op til høst for at sikre en ensartet modning.

- Det er tankevækkende, at regeringen mener, at det er problemfrit, når der generelt er så store spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring Roundup, siger Carl-Emil Larsen.

Landbruget kalder Roundup for et uundværligt sprøjtemiddel. Men Danva mener, at især brugen af Roundup til at tvangsmodne korn er overflødig og bør forbydes.

Balladen om Roundup er eskaleret, efter at eksperterne i WHO's kræftpanel har udpeget aktivstoffet i sprøjtemidlet, glyphosat, som sandsynligvis kræftfremkaldende.

Det afvises til gengæld pure af det europæiske fødevareagentur, Efsa. Siden har de to organisationer ligget i åben kamp.

Foreløbig er det derfor ikke lykkedes EU-Kommissionen at komme igennem med en fortsat godkendelse af stoffet, der er verdens mest brugte sprøjtemiddel.

I andre lande afvises brugen af nedvisning, som sker på over hver femte af de danske marker.

I Østrig er det forbudt. I nabolande som Tyskland og Sverige anses brugen ikke for godt landmandsskab. I Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Schweiz og Tyrkiet er glyphosat ikke tilladt eller registreret til nedvisning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip