Vanuatus præsident trygler verden om hjælp til alt

Præsidenten for det cyklonramte Vanuatu siger, at hans ønation i Stillehavet har brug for verdenssamfundets hjælp til at genopbygge "alt", efter at øerne i weekenden blev smadret af en af de kraftigste storme, som nogensinde er blevet målt og registreret.

- Behovet for humanitær bistand er akut. Vi har brug for hjælp lige nu, siger præsident Baldwin Lonsdale til nyhedsbureauet AFP, mens han gør klar til at gå om bord på sit fly for at rejse hjem fra en katastrofekonference i det nordlige Japan.

- På lang sigt har vi behov for økonomisk støtte og hjælp til genopbygning af vores infrastruktur. Vi er nødt til at genopbygge alt, tilføjer Vanuatus præsident.

Han var meget følelsesladet i sin appel om hjælp, efter at stormen Pam fredag aften lokal tid drog hærgende over øgruppen med vindstød på op til 320 kilometer i timen. Det efterlod øerne totalt smadrede.

- Efter al den udvikling, vi har gennemført de seneste par år, har den store cyklon bare ødelagt al den infrastruktur, regeringen har bygget. Det er fuldstændig ødelagt. Vi har brug for international finansiering til genopbygning af infrastrukturen, siger han.

Mange af verdens ledere har lovet støtte, og militærfly fra Australien, New Zealand og Frankrig er ved at ankomme, fyldt med mad, telte, medicin og generatorer plus katastrofehjælpearbejdere.

Det officielle dødstal i den raserede hovedstad, Port Vila, hvor op mod 90 procent af hjemmene ifølge nødhjælpsarbejdere er blevet ødelagt, ligger fast på seks omkomne og flere end 30 sårede, men det menes kun at være en brøkdel af det egentlige dødstal.

Samtidig med, at hjælpeforsyningerne fortsætter med at lande i Port Vila, siger arbejdere på jorden, at der ikke var nogen mulighed for at uddele de stærkt tiltrængte forsyninger til ørigets 80 beboede øer. Det kan tage dage at nå frem til de afsides øer.

/ritzau/AFP

.

Dagens Gossip