Vatikanet anholder eks-præst for pædofili

En tidligere ærkebiskop er anholdt og sat i husarrest af myndighederne i Vatikanet, mistænkt for at have haft sex med børn.

Vatikanet siger, at manden mistænkes for at have købt sex med børn, da han fungerede som pavens udsending i Den Dominikanske Republik.

I en erklæring siger Vatikanet, at den tidligere Vatikan-ambassadør er fra Polen og hedder Jozef Wesolowski.

Et disciplinært tribunal i Vatikanet kendte ham i juni skyldig og fratog ham posten som ærkebiskop - en afgørelse, som den 65-årige polak i august appellerede.

Nu har Vatikanets domstol indledt en indledende juridisk undersøgelse af anklagerne om, at han har købt sex med mindreårige.

Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at sagen er den første af sin slags.

Sagen har i nogen tid vakt opsigt i Den Dominikanske Republik.

Den 8. september skrev lokalavisen Domincan Today på sin netavis, at en dommer har afvist at udstede en anholdelsesbegæring på Wesolowski.

Det skete med begrundelsen, at den daværende ærkebiskop var udsendt som diplomat og dermed omfattet af konventioner om, at diplomaten kun kan retsforfølges i den stat, han repræsenterer.

Ifølge avisen var der forud for afgørelsen indløbet rapporter om, at Wesolowski var blevet set på Roms gader trods mistanken og anklagerne om, at han havde købt sig til sex med mindreårige drenge i den mellemamerikanske republik.

Wesolowski blev trukket hjem til Vatikanet for 12 måneder siden i kølvandet på rapporter i lokale medier om, at han havde sex med børn.

Den katolske kirke har i de senere år været plaget af en stribe af grimme sager om præster, der har haft sex med mindreårige.

I april i år udsendte pave Frans en undskyldning for misbruget.

/ritzau/Reuters