Venstre-folk: Løkke vildleder om børnecheck

Skrevet af admin

03/03/2014

Mest læste i dag

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen mødes med kritik fra egne rækker i sagen om børnecheck til EU-borgere, skriver Jyllands-Posten.

Tidligere har Venstre efterlyst en mere sober tone over for udenlandske arbejdere. Men blandt andet Løkke har i den seneste uge omtalt dem som jordbærplukkere, der trækker penge ud af Danmark.

Den retorik afsporer debatten, mener Poul-Erik Høyer, Venstre-kandidat ved forårets valg til EU-Parlamentet:

- Det er jo faktisk at vildlede, når man bruger den retorik, siger han og opfordrer til at være mere "nuanceret".

Sanni Aakjær-Olesen, der også er V-kandidat ved EU-parlamentsvalget, ærgrer sig:

- Det er en retorik, som gør mig lidt ked af det, for jeg tror ikke, at det altid er så nemt at komme til Danmark, siger hun til avisen.

Ifølge Jyllands-Posten strækker kritikken sig langt ind i Venstre, og Løkke møder samtidig kritik fra De Konservatives formand, Lars Barfoed.

K-formanden havde regnet med, at Venstre ville støtte et konservativt beslutningsforslag om at tvinge regeringen til at følge den oprindelige danske lov i stedet for EU-retten.

Men i et brev til statsministeren skrev Løkke søndag, at der er "en vis tvivl om", hvorvidt De Konservatives forslag holder vand i en EU-sammenhæng.

Han appellerede i stedet til Helle Thorning-Schmidt (S) om at finde et bredt kompromis, der er "foreneligt med EU-retten".

- Det her kommer meget bag på mig, og jeg synes, det er meget ærgerligt, at Venstre nu pludselig vakler i deres opbakning til vores forslag om, at regeringen skal følge den danske lov, siger Barfoed til Jyllands-Posten.

Løkke skriver dog i sit brev, at partiet støtter K-forslaget, hvis regeringen ikke vil finde en løsning med Venstre.

I 2010 vedtog den daværende VK-regering og DF et optjeningsprincip, så udlændinge først får børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark. Men ifølge EU-Kommissionen er det i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

/ritzau/