Venstre kræver et stærkere og slankere EU

Venstre vil forhindre, at EU blander sig i alt i medlemslandene. Derfor skal en nærhedskommissær begrænse EU's ildhu.

Det siger Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs. Venstre får støtte fra 16 procent af vælgerne ved EU-parlamentsvalget i Gallups meningsmåling for centrum-venstre tænketanken NyAgenda

- Der er god grund til at tage danskernes EU-bekymring alvorligt. Det gør vi også i Venstre. Om såkaldt velfærdsturisme handler det om at finde en balance mellem den fri bevægelighed, som Danmark nyder godt af, og velfærdsydelser, siger Ulla Tørnæs.

Hun skoser S-R-SF-regeringen for at sløjfe det optjeningsprincip, VK-regeringen indførte, før udlændinge kan få børnecheck. Venstre vil begrænse, hvad EU blander sig i, fordi Metock-dommen påvirker dansk udlændingepolitik og andre domme i EU, mener hun.

- Vi skal have et slankere og stærkere Europa. Vi vil oprette en nærhedskommissær for at få fokus på og fastholde, hvad der er nationalstaternes kompetencer, siger Ulla Tørnæs.

SF's spidskandidat Margrethe Auken ser sig ikke slået, selv om SF kun støttes af fire procent af vælgerne I Gallups meningsmåling. Det er fire gange færre end i 2009, da SF fik 15,9 procent.

Det siger Margrethe Auken, som for fem år siden skaffede to mandater med sine mange personlige stemmer. For knap et år siden skiftede hendes SF-kollega Emilie Turunen til Socialdemokraterne.

- Jeg får svært ved at få 16 procent. Det var SF's bedste valg nogensinde. Men vi kan sagtens rette det op. Vi har en fuldstændig enestående position på venstrefløjen som det venstre-grønne parti, siger Margrethe Auken.

Hun regner med, at SF går i teknisk valgforbund med Socialdemokraterne og De Radikale. Et dansk mandat koster knap 7,5 procent, men to kan fås for 15 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip