Venstre kræver hånd på rattet for at stoppe asylboom

Det er et udslag af en forfejlet udlændingepolitik, at regeringen nu må opjustere skønnet over antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark i år. Det mener Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

- Regeringen har fuldstændig mistet grebet om udlændingepolitikken, og det er ikke fordi, den ikke er blevet advaret. Hver eneste gang, den har lempet, og det har den gjort 31 gange på udlændingeområdet, har vi advaret mod konsekvenserne. Men vi har bare fået at vide, at vi har set spøgelser, siger Inger Støjberg til Ritzau.

Midt i august signalerede justitsminister Karen Hækkerup (S) i et samråd, at forventningen var 10.000 asylansøgere i år. Men som følge af Islamisk Stats fremmarch og borgerkrigen i Syrien arbejder regeringen nu med et estimat på 20.000 asylansøgere i 2014.

Venstre lægger derfor op til et nationalt kompromis.

- Det ville være rigtig godt, hvis Venstre fik en hånd på rattet, for hvis man nu forventer, at der kommer 20.000 til landet i år, vil det ikke alene være en økonomisk belastning. Det vil også ændre et samfund med så mange asylansøgere, siger Inger Støjberg.

Spørgsmål: En fordobling af antallet kan vel ikke alene forklares ud fra regeringens politik?

- Jo, der er ingen tvivl om, at det er på grund af den førte politik. Dels ved vi, at asylansøgere kommer hertil på grund af vores familiesammenføringsregler og dels, at man meget tidligt i forløbet kan få lov til at bo og arbejde uden for centrene. Det er noget af det, som menneskesmuglerne holder øje med: Hvor er forholdene bedst.

- Man kan ikke fortænkte den enkelte flygtning i at søge mod Danmark. Det havde jeg også gjort. Men man kan klandre regeringen for - efter min mening - at have begået pligtforsømmelse, siger Inger Støjberg.

Omkostningerne til at modtage 20.000 asylansøgere ventes at beløbe sig til over fire milliarder kroner.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lagde i sin åbningstale i Folketinget tirsdag op til at stramme familiesammenføringsreglerne for asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip