Venstre om at undersøge grundlaget for at gå i krig: Come on, nu har vi talt nok om den Irakkrig

Skrevet af admin

30/06/2015

Mest læste i dag

Venstres ønske om at nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen påvirkes ikke af, at kommissionens formand, landsdommer Michael Kistrup, advarer om, at man går glip af viden om krigsgrundlaget og desuden ikke sparer ret mange millioner ved at droppe kommissionen midt i sit arbejde.

Det fastslår Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er ikke vores opfattelse, at kommissionen vil kunne bidrage med særlig meget ny viden. Nu har vi gennem en årrække diskuteret frem og tilbage om grundlaget for den her indsats, og nu synes vi ærlig talt, at det er vigtigere at kigge fremad, siger han.

- Og vi vil så bruge de penge, vi skulle have brugt på kommissionen, på de mennesker, der passer på dig og mig ude i verden.

Spørgsmål: Synes du ikke, at kommissionen er kommet frem til noget?

- Næh, tydeligvis ikke. Man er jo ikke engang blevet enige om, hvordan man kan kommunikere med hinanden, siger han med henvisning til, at kommissionen undervejs skiftede formand på grund af interne samarbejdsproblemer.

Spørgsmål: Hvordan kan du vide mere om, hvor langt de er nået, end de selv gør?

- Det var da pudsigt, at de netop er nået langt den dag, man siger, man vil nedlægge den. Det var da et sjovt sammentræf.

Spørgsmål: Du tror simpelthen ikke på det?

- Jo, det siger jeg ikke. Jeg siger, det vel nok var et pudsigt sammentræf. Og det her handler om, at vi ikke vil smide gode penge efter dårlige, siger han.

- Jeg synes, at vores krigsveteraner fortjener den hjælpende hånd mere end historieskrivningen gør. Det betyder ikke, at vi ikke skal lære af vores fejl, men come on: nu har vi tærsket nok langhalm på det her og talt nok om den Irak-krig.

Spørgsmål: Ved du, hvor mange penge man vil spare ved at nedlægge kommissionen?

- Det ved jeg faktisk ikke. Det må vi høre Justitsministeriet om.

Spørgsmål: Kommissionens formand vurderer, at der vil være tale om nogle millioner?

- Nu synes jeg måske, at det er lidt ensporet at lægge til grund, hvad formanden for den kommission, man ønsker nedlagt, mener er det økonomiske grundlag. Jeg vil hellere have et tal fra Justitsministeriet, siger han.

/ritzau/