Venstre-profil: For få incitamenter til at tage et job

Incitamenterne til at gå fra kontanthjælp til arbejde er for små for arbejdsløse danskere, mener Venstres Claus Hjort Frederiksen, efter at beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ifølge Børsen viser, at størstedelen af nye job under den nuværende regering er gået til udlændinge.

- Det er bekymrende, hvis det begyndende opsving, vi oplever, går Danmark og danske lønmodtagere forbi.

- For samfundsudviklingen er det et stort problem, hvis ikke det, at der bliver skabt flere job, omsætter sig i, at vi får danskere fra ledighedskøen og kontanthjælp i arbejde.

- Dette understreger det, vi har sagt i Venstre i lang tid, nemlig at incitamenterne til at gå fra kontanthjælp til arbejde er alt for små, siger den tidligere finans- og beskæftigelsesminister til Ritzau.

Over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspladser er gået til arbejdskraft fra udlandet, viser DA-beregningen, som dækker perioden fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal 2014.

Mange af de 40.000 nye job er på halv- eller deltid. Omregnes tallet til fuldtidsjob, svarer det til 20.700. Heraf er over 20.000 tilfaldet folk fra andre lande ifølge DA.

- Når vi kan se, at der skabes job i Danmark, er der ingen anden forklaring, end at det økonomiske incitament er for lille. For langt hovedparten af de her job er overenskomstmæssige, så der udbetales overenskomstmæssige løn.

- Så vi har et gedigen problem i Danmark, og det ignorerer regeringen, som prøver at komme med alle mulige andre forklaringer på problemet. Kernen er, at vi er nødt til at lave en jobreform, siger Claus Hjort Frederiksen.

Maja Panduro, politisk ordfører hos Socialdemokraterne, er ikke enig.

- Det her handler mere om, at DA og Venstre vil udskrige arbejdsløse danskere som dovne for at kunne sætte deres ydelser ned. Det er jeg ikke enig i, siger hun til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip