Venstre: Slut med bistand til latinamerikanske og afrikanske "darlings"

En række afrikanske lande syd for Sahara samt lande i Latinamerika kan se frem til at miste den udviklingsbistand, de i dag modtager fra Danmark.

Det bliver konsekvensen, hvis Venstre får magten efter det kommende folketingsvalg, afslører partiets udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen, i Berlingske.

- Det er altså på tide, at vi tager et opgør med nogle af de developments-darlings, som har modtaget udviklingsbistand i 40 år, uden at der rigtigt er sket det store ved det, og uden at du kan se forskellen på de lande og de sammenlignelige nabolande, siger han til avisen.

Han vil ikke sætte navne på, hvilke konkrete projekter der med Venstre i Statsministeriet må holde for. Tanzania er dog et eksempel på et land, der godt kunne komme i spil, siger han.

Venstre foreslår at spare 2,5 milliarder kroner ud af de knap 17 milliarder kroner, som Danmark i dag fordeler til hundredvis af projekter verden over.

Med forslaget vil Danmarks bidrag udgøre 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI), som FN opfordrer rige lande til som minimum at hjælpe med.

I dag er Danmarks bistand på 0,85 procent af BNI, hvilket er det fjerdehøjeste i verden.

- Bistanden er et redskab i den udenrigspolitiske værktøjskasse, og den skal bruges til at varetage Danmarks interesser i verden.

- Vi tager altså ikke nogle penge, vi bruger færre penge, og det er en verden til forskel. Vi tager ikke noget fra nogen ved at mindske det, vi giver væk, siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) kritiserer Venstres forslag, som, mener han, også vil gå ud over danske ambassader og repræsentationer i de pågældende lande.

Mens Venstre har opbakning fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at barbere den danske udviklingsbistand, støtter De Konservative regeringens linje.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip