Venstre: Uklarhed i lægemangel er helt uholdbar

Kommer antallet af læger til at stige eller falde? Og kommer der til at være læger nok om 20 år?

Svaret på de spørgsmål splitter Sundhedsstyrelsen og Yngre Læger. Hvor antallet af læger ifølge styrelsens prognose vil blive øget fra 21.000 til 28.000 frem mod 2035, er der ifølge de unge læger til den tid behov for over 33.000 læger.

Og den usikkerhed må der tages hånd om med det samme, så et muligt problem kan blive løst hurtigst muligt, lyder det fra Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Esben Lunde Larsen.

- Først og fremmest er det helt, helt afgørende, at vi har de rette prognoser at forholde os til, så vi ved, hvordan lægemanglen vil være, og derfor kan det naturligvis ikke nytte noget, at Sundhedsstyrelsen laver tekniske fremskrivninger, som er usikre, og i stedet opfordrer Yngre Læger til selv at lave en efterspørgselsprognoser, siger han og tilføjer:

- Uklarheden er naturligvis helt uholdbar, og Venstre kræver, at uddannelsesministeren i samarbejde med Sundhedsstyrelsen får de rette tal på bordet, så vi ved, i hvor stort omfang der skal optages flere lægestuderende.

Ifølge Yngre Læger vil der om 20 år mangle 5500 læger i forhold til danskernes behov for lægehjælp, skriver Politiken.

Tallet er fremkommet i den første prognose af sin art herhjemme. Hidtil har Sundhedsstyrelsen kun vurderet, hvor mange læger vi får i fremtiden - ikke om antallet passer med behovet for lægehjælp.

Yngre Læger ønsker et markant øget optag på medicinstudiet, ligesom der skal uddannes flere speciallæger på hospitalerne for ikke at risikere øget ulighed i adgangen til behandling.

- Vi bør handle nu, hvis vi ikke skal stå i en situation, hvor vi mangler læger til at behandle syge borgere. Ventelisterne vil vokse markant, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, til Politiken.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at selv om prognosen fra Sundhedsstyrelsen viser, at der vil være op mod 6000 flere læger i 2030, kan det muligvis blive en udfordring at få læger nok i fremtiden

/ritzau/

 

Dagens Gossip