Venstre vil ændre starthjælpen til udlændinge

Venstre vil ændre på starthjælpen, som ellers var et af VK-regeringens indgreb for at begrænse tilstrømningen af udlændinge til Danmark.

Ifølge et udkast til Venstres kommende integrationsudspil vil partiet lægge op til, at udlændinge skal starte på en lav ydelse, der kan minde om starthjælp, når de kommer til Danmark.

Til gengæld skal udlændinge kunne stige i ydelse op til kontanthjælpsniveau, hvis de viser vilje til at integrere sig i det danske samfund ved eksempelvis at lære dansk eller deltager i frivillige foreninger. Det siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen.

Venstre har ellers selv opført netop afskaffelsen af starthjælp som en af de 31 lempelser, man anklager SR-regeringen for at have gennemført siden valget i 2001.

Martin Geertsen fastholder dog, at der ikke er tale om en lempelse eller en afskaffelse af starthjælpen:

- Vi synes, det var en kæmpe fejl af regeringen at afskaffe starthjælpen. Derfor vil vi gerne genindføre starthjælpen i en moderne form, siger Martin Geertsen.

Han understreger, at der er tale om et arbejdspapir. Derfor har Venstre ikke lagt sig fast på, om det fremover kun er uger, måneder eller år, at udlændinge skal være på den lave ydelse, som svarer til starthjælpen.

- Der er to årsager til, at vi vil indføre starthjælpen i en moderne form. For det første vil vi mindske tilstrømningen til Danmark ved at sikre, at man starter på en lavere ydelse end i dag.

- For det andet, så skal der være nogle incitamenter til at integrere sig hurtigere end i dag. Derfor laver vi en trappemodel, hvor der skal indfries nogle forudsætninger, for at man kan få mere i sociale ydelser, siger Martin Geertsen.

Forudsætninger er blandt, at man lærer dansk, gør sig klar til et arbejde og sætter sig ind i danske normer.

Spørgsmål: Men I anklager regeringen for at lempe på lige præcis det her område. Hvordan kan det være, at I nu selv afliver starthjælpen fra VK-regeringens tid?

- Men det gør vi heller ikke. Vi gør lige præcis det, at vi genindfører starthjælpen. For nemheds skyld kan man sige, at den ydelse, man startede på under VK-regeringen, starter man også på i dag.

- Og så indfører vi nogle incitamenter til at integrere sig hurtigere, fordi vi synes, der er alt for mange mennesker, som render rundt i integrationsprogrammer på en alt for høj ydelse.

Spørgsmål: Men det er vel en lempelse, når man giver mulighed for at stige i ydelse?

- Det er markant anderledes end det, regeringen gør i øjeblikket, hvor man kommer ind på kontanthjælp som alle andre. Altså en relativt høj ydelse. Der siger vi i modsætning til regeringen, at man skal starte på en lav ydelse, og så skal man gøre sig fortjent til en højere ydelse, siger Martin Geertsen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip