Venstre vil beskære uddannelser uden job-fremtid

Det skal være slut med at poste penge i uddannelser uden fremtid, så kandidaterne efter årelange studier blot går ledige rundt i København, Aarhus, Aalborg og Odense, hvor de måske må leve af at køre taxa.

Det fastslår Venstres uddannelses- og forskningsordfører Esben Lunde Larsen om Produktivitetskommissionens kritik af det danske uddannelsessystem.

I forhold til 2002 går 29 procent flere danskere nu på videregående uddannelse. Men uddannelserne er dårligere, og uddanner studerende til de forkerte fag, påpeger kommissionen.

- Vi er indstillet på at dimensionere uddannelserne efter det arbejdsmarked, der er efterfølgende. Det har været vanskeligt historisk, men vi kan ikke fortsætte ad den vej. Derfor må vi se på, hvor der skabes arbejdspladser, siger Esben Lunde Larsen.

- Det tekniske område og produktionsvidenskaben er nogle af de felter, vi er nødt til at sætte ind på i højere grad. Og ja: Det vil ske på bekostning af andre områder.

Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelseschef Mette Fjord Sørensen mener, at alt for mange unge uddanner sig i blindgyder uden job.

- Det er spild af menneskelige og økonomiske ressourcer, og det kan vi som samfund ikke være bekendt, siger hun.

Esben Lunde Larsen afviser, at Venstre vælger uddannelser, som de spår en fremtid. Det svarer til regeringens strategi "pick the winners" (vælg vinderne), som Venstre skarpt kritiserer.

- Vi går ikke "pick the winners"-vejen. Men vi lægger op til, at erhvervslivet får en tættere forbindelse til uddannelsesinstitutionerne. Så de er klar over, hvor erhvervslivet efterspørger kompetencer, siger Esben Lunde Larsen.

Spørgsmål: - Er der for meget rundkredspædagogik?

- Der er for megen ubevidsthed om, at dét at tage en uddannelse i perioder kræver et meget hårdt slid, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip