Verdens mest berømte gravmæle forurenes af insekter

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

De blanke marmorvægge er igennem en årrække gulnet mere og mere på grund af Indiens luftforurening, men nu trues Indiens største turistattraktion, Taj Mahal, også i stigende grad af grønne ekskrementer fra insekter.

Myndighederne har iværksat en undersøgelse for at få klarlagt alle omstændigheder omkring de grønne skjolder, som er opstået på den bageste mur af Taj Mahal, som blev opført i marmor med indlagte ædelsten i årene 1631-1648 af stormogul Shah Jahan til minde om hans yndlingshustru, Mumtaz Mahal.

Kærlighedsmonumentet, der står på bredden af den stærkt forurenede flod Yamuna, er ifølge miljøforkæmpere blevet indirekte ramte af forurening: I stigende grad udsættes den forurenede flod for algeangreb, hvilket igen har fået antallet af insekter til at eksplodere i området.

Myndighederne i delstaten Uttar Pradesh har nu iværksat en efterforskning af forureningen for at beskytte verdens mest berømte gravmæle.

- Delstatsregeringen er ekstremt bekymret over denne sag. Folket kan trygt stole på, at vi ikke vil tillade, at der sker skader på Taj Mahal, siger den ledende ministers talsmand, Rajendra Chaudhary.

Han siger, at den ledende minister, Akhilesh Yadav, har givet embedsmændene ordre til at finde hurtige løsninger.

Det var miljøaktivisten DK Joshi, som skabte fokus på problemerne.

- Tre typer af insekter, der formerer sig i det stillestående og forurenede vand i Yamuna bag Taj Mahal, forårsager problemerne, siger han og fremhæver, at insekterne tiltrækkes af det hvide marmor, hvorpå store sværme efterlader grønsorte ekskrementer.

/ritzau/TT