Verdens muslimer har indledt fastemåneden

Verdens 1,6 milliarder muslimer indledte søndag fastemåneden ramadan, som holdes hellig, da det ifølge traditionen var i den måned, at Koranen blev åbenbaret for profeten Muhammed.

Organisationen for Islamisk samarbejde, der har base i Jeddah i Saudi-Arabien, benyttede lejligheden til at udsende en fælles appel sammen med Den Arabiske Liga om våbenhvile i Syrien, hvor en blodig krig er blevet udkæmpet i over tre år.

- Det er en appel om at standse blodsudgydelserne og lindre lidelserne og tillade hjælpeorganisationer at gøre deres arbejde og komme med stærkt tiltrængt humanitær hjælp, hedder det i appellen.

Ramadan begynder når en flig af nymånen viser sig i den niende måned i den muslimske kalender. Saudi-Arabien meddelte lørdag, at den hellige fastemåned ville begynde søndag.

Den statslige tv-kanal Al-Ekhbariya citerer myndighederne for, at det var besluttet, at ramadan ville begynde søndag, da det var umuligt at se nymånen fredag med det blotte øje.

Deltagelse i ramadanen er en af de fem søjler i islam. De andre er trosbekendelsen, bøn, almisse og pilgrimsfærd.

Danske muslimer har tidligere valgt at indlede ramadan, når Saudi-Arabiens religiøse ledere erklærer starten på ramadanen.

Der er forskel på, hvor streng fortolkningen af fastemåneden er. I dybt ortodokse lande som Saudi-Arabien, der huser islams to største helligdomme i Mekka og Medina, efterleves den strikst.

I Indonesien, der med 225 millioner indbyggere har den største muslimske befolkning, har fundamentalister truet med at ransage og lukke barer, der sælger alkohol eller holder længe åbent.

Men truslerne gør ikke det store indtryk på den fodboldglade nation, hvor de fleste praktiserer en moderat form for islam.

Ramadanen sluttes med højtiden Eid-al-Fitr, der traditionelt er en stor familiefest med mange måltider og gaver.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip