Verdensnaturfonden er bekymret for hvalerne på Grønland

WWF Verdensnaturfonden er bekymret for natur- og dyrelivet, efter mineselskabet London Mining har fået tilladelse til at anlægge Grønlands største jernmine i Isukasia-området 150 kilometer nordøst for Nuuk.

- Der vil være en voldsom skibstrafik i Godthåbsfjorden. Det kan give store problemer for både hvalerne og fiskeriet i fjorden. Etableringen af minen på et så urørt område kan også give problemer for andre dyrearter, som for eksempel rener i området.

- De forhold håber vi på, der er taget højde for i den nye aftale, siger Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, til Ritzau.

Der har været meget kritik af de høringer, der har fundet sted op til beslutningen. Her har Verdensnaturfonden også været på banen med en kritisk røst.

- Vi anerkender fuldt ud, at der skal være noget udvikling i Grønland, men vi synes også, det er vigtigt, at det kommer befolkningen til gode, og at vi sikrer mineetableringen ikke får alt for store miljømæssige omkostninger.

Fonden bekymrer sig blandt andet også for hvilken type af energi, som minen skal drives på.

- Man må sige at Grønland gør det rigtig godt på klimasiden, fordi man har så meget vandenergi, som man har været dygtig til at udnytte.

- Men hvis minen kommer til at bruge tung olie til de store maskiner og generatorer, så vil det i meget høj grad komme til at påvirke klimabelastningen, siger Gitte Seeberg.

Det grønlandske selvstyre forventer, at beskæftige 3000 personer i anlægsfasen af jernminen, mens 750 personer forventes at være beskæftiget i minedriften.

London Mining har tidligere lovet, at de over en periode på 15 år ville kunne bidrage med over to milliarder kroner årligt til Grønlands statskasse, hvis de fik tilladelse til at anlægge jernminen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip