Vestager går nu også til kamp mod Mastercard

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, åbner nu en sag mod endnu en amerikansk gigant.

Denne gang er det kreditkortselskabet Mastercard, som ifølge EU-Kommissionen har for høje gebyrer, når man bruger kortet.

I sin klageskrivelse til Mastercard skriver Vestager, at MasterCards gebyrpolitik hæmmer konkurrencen i EU's indre marked.

- Mange forbrugere anvender betalingskort hver eneste dag, når de handler mad, tøj og alt muligt på nettet. Vi mistænker i øjeblikket, at Mastercard holder kunstigt høje priser på kortbetalinger, og det skader i givet fald forbrugere og handlende i EU, siger Vestager.

EU-Kommissionen mener, at kreditkortselskabet forhindrer banker i at tilbyde lavere såkaldte interchange-gebyrer til handlende med base i et andet land i det indre marked, hvor disse gebyrer kan være højere.

Det forhindrer handlende i at udnytte lavere gebyrer i andre lande, og det kan begrænse konkurrencen mellem bankerne i det indre marked. Og det vil være i strid med konkurrencereglerne.

I klageskriftet påstår EU-Kommissionen også, at MasterCards interchange-gebyrer er kunstigt høje, når forbrugerne bruger et Mastercard, udstedt i andre dele af verden, i EU.

EU-Kommissionen mener, at interchange-gebyrerne, som bankerne opkræver af hinanden som betaling for at håndtere køb med kort, højst må være 0,3 procent af varens pris, når man betaler med kreditkort, og højst 0,2 procent for betalingskort.

Danmark er blandt de lande, der har de laveste gebyrer for kreditkortkøb.

Mastercard har nu mulighed for at svare på Vestagers klageskrivelse, men der er ikke sat nogen tidsfrist på, hvornår kommissionen skal have MasterCards holdning til klagen.

I konkurrencesager har EU-Kommissionen generelt mulighed for at udstede bøder for brud på konkurrencereglerne på op til 10 procent af en virksomheds årlige omsætning.

I 2013 lykkedes det EU-Kommissionen at presse kreditkortselskabet Visas gebyrer ned med op til 60 procent efter en tilsvarende sag.

Vestager har i sin tid som konkurrencekommissær haft kig på flere amerikanske mastodonter.

I juni åbnede hun en sag mod nethandels-giganten Amazon, og før det kastede hun sig ud i et slagsmål med Google, da hun i april sendte en formel klage til den amerikanske søgemaskine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip