Vestager går til kamp mod russisk gasgigant

En uge efter at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tog hul på den formelle kamp mod amerikanske Google, åbner hun onsdag også en formel undersøgelse mod Ruslands gasgigant, Gazprom.

Vestager har sendt en klagemeddelelse med påstand om, at Gazprom misbruger sin dominerende position på markedet i strid med EU's konkurrenceregler.

Vestager har tre hovedanker mod det statskontrollerede russiske gasselskab, der beskyldes for at forhindre salg af gas over grænser inden for EU, for at opkræve urimeligt høje priser i nogle lande samt for at knytte betingelser til sit salg af gas til visse lande.

Kommissæren understreger i pressemeddelelsen, at "alle virksomheder, der opererer på de europæiske markeder - uanset om de er europæiske eller ej - skal spille efter EU's regler".

Hun benyttede samme formulering mod amerikanske Google i sidste uge.

- Gas er en nødvendig råvare i vores hverdag: Den opvarmer vores hjem, vi bruger den til madlavning og til at fremstille elektricitet. Det er derfor af yderste vigtighed, at vi opretholder en fair konkurrence på de europæiske gasmarkeder, siger Vestager.

Det statskontrollerede russiske gasselskab står for leverancen af over en tredjedel af al den naturgas, der bliver brugt i EU. I de lande, der berøres af EU's anke, er markedsandelen samlet set over 50 procent, og i nogle er den næsten 100 procent.

EU-Kommissionens anker gælder Gazproms praksis i otte EU-lande. Det drejer sig om Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen og Slovakiet.

Sagen har været under forberedelse i flere år, og selve den formelle klageskrivelse menes at have ligget klar i den tidligere konkurrencekommissær Joaquín Almunias skuffe allerede i september sidste år.

Flere medier mener at vide, at sagen er blevet udsat, fordi kommissionen ikke har ønsket at provokere Rusland midt i den højspændte konflikt om Ukraine.

Vestager insisterer på, at sagen alene baserer sig på fakta og konkrete beviser.

- Dette er ikke en politisk sag. Men jeg anerkender, at der nok vil blive spekuleret i det, siger konkurrencekommissæren og understreger, at der har været og er andre lignende sager, og at efterforskningen af Gazprom begyndte længe inden Ukrainekrisen.

Gazprom har nu 12 uger til at svare på EU-Kommissionens klagemeddelelse, inden Vestagers departement går videre med sin vurdering af, om sagen kan føre til forlig, krav om ændret praksis eller milliardbøder.

Bøderne kan i yderste fald være helt op til 10 procent af virksomhedens omsætning.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip