Vestager: Stop myter om personnummeret

Det kræver minimal teknisk snilde at finde en anden persons cpr-nummer og få det verificeret via den offentlige hjemmeside tinglysningsretten.dk.

Og selv om over 50.000 borgere hvert år udsættes for identitetstyveri, så er den simple afluring af personnumre ikke noget, der vækker bekymring hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der er ansvarlig for det danske cpr-system, skriver Politiken.

- For mig er det vigtigt, at vi ikke gør personnummeret til mere, end det er, nemlig et glimrende system som samfundet har stor gavn af. Derfor skal virksomheder for eksempel anvende NemID i stedet for såkaldt cpr-validering.

- Personnummeret er en fortrolig oplysning, men vi skal hverken betragte det som et password eller en pinkode - så gør vi os selv en bjørnetjeneste, udtaler Margrethe Vestager i en skriftlig kommentar til Politiken.

Flere medier har de seneste dage beskrevet, hvordan først 22 SF-politikere og dernæst to ministre, Nicolai Wammen (S) og Helle Thorning-Schmidt (S), har fået blotlagt deres cpr-numre af cyberaktivister.

Hvis du blot kender navnet og fødselsdatoen på en person, kan du via en søgemaskine og den offentlige hjemmeside tinglysningsretten.dk få verificeret personens cpr-nummer.

Tinglysningsrettens retspræsident Søren Sørup Hansen har sagt til Politiken, at der ikke er noget at gøre ved problemet, fordi loven stiller krav til systemet om at opføre sig sådant.

Politiken har forelagt det svar for Margrethe Vestager, og hun vil heller ikke tage initiativ til at lukke sikkerhedshullet.

- Jeg synes, at der i offentligheden er skabt vel mange myter om personnummeret, og hvad det egentlig kan bruges til, og at det nu udnyttes af politiske aktivister, som blandt andet har offentliggjort statsministerens personnummer i en smagløs aktion.

- Jeg ser i udgangspunktet ingen grund til at ændre i personnummersystemet, udtaler Vestager i sin skriftlige kommentar til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip