Vestager uddeler rekordstor EU-bøde til lastbilkartel

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddeler tirsdag en rekordstor kartelbøde til Europas største producenter af lastbiler.

Den samlede bøde er på 2,93 milliarder euro, hvilket svarer til næsten 22 milliarder kroner.

Bøderne rammer Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF, mens MAN, der afslørede kartellet, slipper for straf.

Samtidig fortsætter kartelsagen mod Scania, der ikke har ønsket at indgå forlig med EU-Kommissionen om en bøde. Dermed kan den samlede bøde blive endnu større.

Margrethe Vestager siger, at den rekordstore bøde er et klart budskab til virksomheder om, at karteller ikke accepteres.

- Man kunne have bygget hele Storebæltsbroen i Danmark for den sum, som de selskaber nu skal betale. Det er en smuk bro, siger Margrethe Vestager på et pressemøde i Bruxelles.

EU-Kommissionen har afsløret de store producenter i at aftale listepriser på mellemstore og store lastbiler.

Samtidig har de aftalt at forsinke ny teknologi, der skulle nedbringe lastbilernes udledning af sundhedsfarlige stoffer, hedder det i afgørelsen fra EU-Kommissionen.

Kartellet har stået på i 14 år fra 1997 og frem til 2011, da EU-Kommissionen gennemførte en række inspektioner på lastbilfabrikkerne.

Den bøde, som Vestager nu uddeler til lastvognskartellet, er dobbelt så stor som den hidtil største bøde, der i 2012 ramte syv producenter af tv- og computerskærme.

/ritzau/

 

Dagens Gossip