Vestager: Vi vil undgå en ny EU-henstilling

SR-regeringen går lige til kanten i finansloven for 2015 med et offentligt underskud på tre procent, der er euroreglernes grænse.

En af forudsætningerne for at holde sig på den rigtige side af grænsen er, at Danmark skal have en økonomisk vækst i år på 1,4 procent og næste år på to procent.

Flere økonomer peger på, at det kan blive vanskeligt at nå, fordi det går sløjere i en række af euroområdets lande, som vi er afhængige af.

Men regeringen er tavs på spørgsmålet om, hvordan den vil handle, hvis det viser sig, at væksten bliver sløjere, skatteindtægterne falder og de offentlige udgifter stiger.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) slår dog fast på et pressemøde i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, at regeringen vil gøre sig umage for at undgå en ny EU-henstilling.

- Vi synes ikke, at vi skal have en ny EU-henstilling. Vi har gjort os meget umage med bevidst at gå til grænsen af underskud, fordi vi mener, at dansk økonomi ikke har brug for en stor opstramning, siger Margrethe Vestager.

Hun erkender, at opsvinget ikke er "buldrende", at vejen til vækst ikke er snorlige, og at der stadig er usikkerhed, ligesom der kan komme midlertidige tilbageslag.

Spørgsmål: Det går jo sløjere i de vigtige eurolande, som vi er afhængige af. Har regeringen drøftet, hvad der skal ske, hvis væksten skuffer og underskuddet bliver større end de tre procent af BNP?

- Man skal være meget forsigtigt med at forholde sig til ting, der kan ske ude i fremtiden, for så risikerer det jo at påvirke det, man gør i dag. Vi har lagt en plan, der går til grænsen, fordi vi stadig mener, det er vigtigt at hjælpe dansk økonomi, svarer Margrethe Vestager.

Ministeren understreger, at regeringens vækstskøn er "nøgternt".

- Vi er gået grundigt ind bag tallene, der har vist fremgang i beskæftigelsen. Det er derfor et nøgternt skøn for vækst, som vi holder fast i. Vi har ikke tegnet et skønmaleri af dansk økonomi, siger Margrethe Vestager.

Spørgsmål: Du siger selv, at der er usikkerheder med økonomien, og der kan komme midlertidige tilbageslag. Har regeringen en plan B?

- Det, vi har, er en plan om stabilitet, fremgang og bedre beskæftigelse. Jeg tror, vi skal lade det være ved det, svarer Margrethe Vestager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip