Vestas mister ordrer til to milliarder i Brasilien

Den danske vindmølleproducent Vestas indgik i december 2011 en aftale med det brasilianske selskab CPFL Renováveis om at levere møller med en samlet kapacitet på 254 megawatt.

Nu er ordren imidlertid annulleret, meddeler Vestas til fondsbørsen.

- Annulleringen er relateret til ændringer i lokal brasiliansk lovgivning, som er indtruffet, efter at kontrakten var indgået. Det har ikke været muligt for CPFL Renováveis og Vestas at nå til enighed om konsekvenserne af disse specifikke lovmæssige ændringer, og CPFL Renováveis og Vestas har følgelig annulleret kontrakten i fælles forståelse, skriver Vestas.

Senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen siger, at ordren har en værdi på to milliarder kroner.

- Det er ikke sket før i de 12 år, jeg har dækket Vestas, at de har fået annulleret en ordre. Ordren har en værdi på to milliarder kroner. Vestas har formentlig fået en forudbetaling på måske 10-15 procent og skal have dækket nogle omkostninger ind, siger Jacob Pedersen til Ritzau.

Det ser dog ikke ud til, at den lokale lovgivning i Brasilien helt har lukket af for vindenergi.

- Den spanske vindmølleproducent Gamesa har offentliggjort en ordre med præcis det samme projekt og præcis det samme navn, som den ordre, der blev annulleret hos Vestas. Det spanske selskab har tilsyneladende kunnet leve op til et krav om billigere finansiering, siger Jacob Pedersen.

Han peger på, at det er et dårligt signal til Vestas fra det brasilianske marked og et "meget væsentligt tilbageskridt".

Brasilien er et marked i markant vækst, som Vestas meget gerne vil gøre sig stærkere på:

- Vestas har opstillet møller for samlet 618 megawatt fra 2008 til 2011. De sidste møller er opstillet i 2012, og den annullerede ordre, som skulle være leveret i første halvår i år, er den seneste på det brasilianske marked, siger Jacob Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip