Vestjysk politiker: Voldsomt skybrud var en øjenåbner

Der skulle et meget kraftigt skybrud til, før Ringkøbing-Skjern Kommune for alvor fik øjnene op for, hvad fremtidens klimaforandringer kan komme til at betyde i lokalsamfundet, hvis ikke der sættes ind.

Det siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ole Kamp (V).

- Vi er nok blevet taget lidt på sengen. Vi har tænkt, at vi kunne håndtere det stille og roligt hen ad vejen. Vi har ikke været forberedt på så kraftige tilfælde, som vi lige har set det i Ringkøbing-Skjern Kommune og også i Nordjylland, siger Ole Kamp.

Første weekend i september blev området ramt af et meget kraftigt skybrud, som især skabte ravage omkring Spjald, Videbæk og Skjern.

En sø og flere åer gik over deres bredder, og fire broer blev skyllet væk, ligesom flere veje måtte lukkes. Boligområder blev oversvømmet ligesom blandt andet en idrætshal, et plejecenter og en fabrik.

Og det kan måske være en forsmag på, hvad fremtidens klimaforandringer kan få af konsekvenser.

I hvert fald viser en ny rapport fra Miljøministeriet, at oversvømmelser bliver meget hyppigere i fremtidens Danmark, hvor vandstanden vil stige 70-80 centimeter, ligesom der oftere vil vælte skybrud ned over landet. Det vil samlet øge risikoen for oversvømmelser.

- Skaderne er udbedret nu, men det kom bag os, at der kunne komme så meget vand på så kort tid, og at det kunne ske så tæt på Vesterhavet. Det var lidt af en øjenåbner for os, siger Ole Kamp om oversvømmelserne til trods for, at kommunen i forvejen har en klimastrategi.

- De steder med flest problemer løser vi opgaverne akut. På længere sigt skal vi have fundet ud af, hvordan vi hurtigere kan få ledt noget af vandet væk fra de laveste områder og prøve at fastholde vandet i oplandet, så det ikke kommer tonsende på en gang, siger Ole Kamp.

/ritzau/

 

Dagens Gossip