Vestjyske kvinder lever længst

Hvis du vil leve lidt længere, skal du pakke dine ting og flytte til det mondæne Nordsjælland. Sådan har det i hvert fald lydt i mange år, men der er ikke længere noget om snakken.

Nu skal der trækkes en enkeltbillet til Vestjylland eller Østsjælland - afhængig af køn - for at få flest år i live, viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver Jyllands-Posten.

Vestjyske kvinder har udsigt til at blive ældst - 82,7 år - og de har dermed skubbet nordsjællænderne ned på andenpladsen. Hos mændene er det østsjællænderne, som med udsigten til at blive 79 år, der topper listen.

Også de østjyske og vestjyske mænd har siden sidste år passeret de nordsjællandske, som dermed må tage til takke med en plads som nummer fire blandt de 11 landsdele.

I modsatte ende af levetidstabellen ligger københavnerne godt isoleret - både storbyens kvinder og mænd lever kortest.

At vestjyske kvinder har udsigt til at være de længstlevende passer dog ikke med teoribøgerne.

- Jeg kan ikke komme med nogle gode bud på, hvad der er sket, siger Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

For denne gruppe har ikke de længste uddannelser - ej heller de højeste indkomster.

- Der er en del pensionister, som er flyttet væk fra byen og tilbage til deres sommerhus ved nordkysten. Og der er noget statistik, som taler for et højt alkoholforbrug blandt dem. Skal man søge en forklaring, kan det være noget i den retning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip