Vi bliver narret af populær ingefær-bølge: 'Det er ren placebo-effekt'

Vi har i flere år fået at vide, at ingefær er godt mod nærmest alt.

Det forebygger kræft, hjælper mod gigt og er godt mod diabetes, lyder flere af rådene.

Seneste skud på stammen (eller ingefærplanten om man vil) er de yderst populære ingefærshots, som flere og flere danskere er begyndt at indtage, men hvis man tror, at den populære drik virker som forebyggende medicin, tager man fejl. Det skriver TV2.dk.

Per Brændgaard er ernæringsrådgiver og kan godt forstå, hvorfor så mange drikker de udbredte ingefærshots. Han fastslår dog samtidig, at ingefær ikke virker forebyggende.

- Ingefær indeholder nogle stoffer, som muligvis kan være gavnlige i forhold til immunforsvaret og for folk, der lider af gigtsygdomme eller hvis man døjer med svimmelhed eller kvalme. Men det er mere ingefær som medicin. Hvis du ikke har kvalme, er der ingen grund til at tage noget, der er kvalmestillende, ligesom man ikke tager hovedpinepiller, hvis man ikke har ondt i hovedet, siger Per Brændgaard til TV 2.

Han forklarer, at ingefærshot har en placebo-effekt på os danskere.

- Det smager sundt. Smagen er stærk og karakteristisk. Det, vi ved fra placeboforskning, er, at hvis piller har en stærk farve, virker de meget bedre, end hvis de er hvide. På samme måde er det formentlig med helsekost. Helsekost med en markant smag oplever vi som mere sundt, forklarer han.

Fordobling af salg

Per Brændgaard bakkes op af ernæringsekspert Michelle Kristensen, der til TV2 fortæller, at. Det helst skal smage lidt dårligt, før man føler sig rigtig sund.

- Man føler sig ekstra sej. Uh, den var stram og den kradsede, men hold kæft, hvor er jeg sund nu, forklarer hun.

Ligesom Per Brændgaard mener hun, at det dog kan være gavnligt for nogen at spise ingefær. 

- Man ved, at det hjælper folk, der har kvalme eller gigt og at det har en betændelseshæmmende effekt. Men der er rigtig mange fødevarer, der har gode effekter, når man spiser dem. Vi har bare højnet ingefær til et højere niveau end eksempelvis broccoli på grund af de her ingefærshots. Men hvis man spiser en Marsbar og så tager et ingefærshot, skal man altså ikke tænke, at det udligner hinanden, siger hun. 

At de velsmagende ingefærshots er populære som aldrig før, står efterhånden klart for de fleste.

Hos 7-Eleven regner man med at sælge en million helseshots alene i år, og hos Coop forventer de at fordoble salget af den flydende ’ mirakelmikstur’ i 2016 i forhold til året før.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip