Vi køber mindre og mindre

Der er ikke gang i de danske butikker. Siden 2009 er salget bare faldet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Detailsalget faldt i september med 0,3 procent i forhold til salget i august. Og i august faldt salget med 0,1 procent og i juli med 0,6 procent. Detailsalget er i perioden juli-september samlet set faldet med 0,2 procent i forhold til april-juni.

Fra september sidste år til september i år er salget faldet med 2,4 procent, viser tallene.

Renser man tallene for prisudvikling og normale sæsonudsving, blev salget i september trukket ned af et fald på 0,5 procent i varegruppen fødevarer og andre dagligvarer.

Meldingerne om det faldende detailsalg kommer paradoksalt nok samtidig med, at en række af de øvrige indikatorer for udviklingen i husholdningernes forbrug peger i retning af en stigende aktivitet. Det siger senioranalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen.

- Set i det lys fastholder vi vores forventninger om, at det private forbrug gradvist vil accelerere fra det nuværende meget lave niveau. Men for at det skal ske, kræver det, at der kommer mere gang i salget fra de danske detailbutikker, siger han.

Jan Størup Nielsen forklarer, at det kan være et udtryk for et ændret forbrugsmønster, der peger i retning af, at der bliver lagt en betydelig mængde penge hos både grænsehandlerne og på internettet af både dansk og udenlandsk karakter.

Dansk Erhvervs cheføkonom Michael Stæhr mener, at forbrugernes adfærd skuffer. Men han peger dog også på nogle tegn, der kan påvirke detailsalget positivt.

- Vi har i de seneste par måneder kunne observere en fremgang i både dankortomsætningen, forbrugerforventningerne og boligpriserne alt imens ledigheden og konkursomfanget har været faldende.

- Det er alt andet lige væsentlige faktorer, som forhåbentlig forplanter sig videre ud i forbrugerne og dermed i detailomsætningen de kommende måneder, siger Michael Stæhr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip