Vi låner fortsat penge udenom bankerne

Danskerne låner fortsat gerne penge udenom bankerne og realkreditinstitutter. Forbrugerkreditten er i årets andet kvartal på 19,6 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Faktisk er der et fald i tallet på 8,1 procent fra første til andet kvartal. Men faldet er af teknisk karakter og skyldes alene en ændring i antallet af virksomheder, som indgår i branchen for forbrugerkreditselskaber. Uden ændringen er tallet uforandret.

- Lån uden om banker og realkredit kan ofte være meget dyre i form af renter og gebyrer, og det er derfor ofte økonomiske set en uhensigtsmæssig måde at låne penge på, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Forbrugerkredit er til gengæld let tilgængelig, og da det også spiller en rolle for nogle låntagere, så er der alligevel en del husholdninger, som vælger denne låneform, siger han.

I en krisetid skulle man tro, at denne type for lån stiger. Men det er faktisk typisk det stik modsatte, som gør sig gældende, lyder det fra Steen Bocian.

- Når det går bedre i økonomien, så er der flere, som vælger at se stort på, at låneomkostningerne er højere. Dermed kan man sidestille forbrugerkredit med generelt forbrug - her er det blot forbrug af nem men dyr adgang til lån, siger cheføkonomen.

I Danske Bank forventer man, at forbrugerkreditten kommer til at stige over de kommende år, hvis opsvinget for alvor bider sig fast.

- Det er meget vigtigt at understrege, at selvom 20 milliarder kroner lyder af rigtigt mange penge, så er det grundlæggende et forholdsvis beskedent beløb i forhold til vi danskeres samlede lån, fastslår Steen Bocian.

Ifølge Danske Band udgør udlån til husholdninger via bankerne cirka 435 milliarder kroner, mens udlån via realkreditinstitutterne udgjorde 1329 milliarder kroner.

- Det vil sige, at forbrugerkreditten udgør cirka 1,1 procent af husholdningernes lån, siger Steen Bocian.

/ritzau/

Top partnere


BingoSjov.dk
Få op til 7.500 kr. i velkomstbonus + 150 GRATIS spins.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip