Vilhelmsen knækket under Dong og Goldman Sachs

Hun tog fusen på de fleste, da hun i oktober 2012 fejede al modstand af banen og satte sig tungt på formandsposten i SF efter Villy Søvndals overraskende exit fra posten.

Men Annette Vilhelmsen var slet ikke havnet på toppen uden solid opbakning i SF's bagland, som hun svor at sikre mere medindflydelse efter formandssejren over sin modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag.

Den midtersøgende linje under formand Søvndal var så upopulær hos de trofaste SF'ere, at de bar Vilhelmsen igennem.

Alligevel står den 54-årige politiker torsdag midt i en orkan, hvor partiet har måttet forlade regeringen og Vilhelmsen sin formandspost.

Flere utilfredse partimedlemmer har de seneste døgn raset over deres formands linje i spørgsmålet om salget af andele i Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Efter et krisemøde om Dong-sagen onsdag aften begyndte partiet at smuldre for øjnene af Vilhelmsen.

Partiets næstformand, Peter Westermann, valgte efter mødet at trække sig fra sin post, fordi hans modstand mod salget blev underkendt, og Annette Vilhelmsen fik opbakning til at følge regeringens linje.

Peter Westermann var ellers en af Vilhelmsens nærmeste støtter, da hun vandt formandsvalget.

Også partiets politiske ordfører, Lisbeth Poulsen, droppede onsdag aften i protest sit ordførerskab og sin post i Folketingets Finansudvalg. Den fungerende gruppeformand, Karina Lorentzen, har fulgt trop.

SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, og partifællen Karsten Hønge har begge valgt at boykotte afstemningen, når Folketinget torsdag behandler beslutningsforslaget om Dong-salget.

Partiformanden i Køge, Torben Haack, arbejder på højtryk for at samle alle landets utilfredse menige partisoldater, og han har opbakning fra hele den sjællandske storkreds.

Posten som partiformand var fra start fyldt med udfordringer for den 54-årige fynbo, der skulle samle SF efter et formandsopgør, som blottede dybe kløfter i partiet.

Partiformanden skulle blandt andet have en finanslovaftale i hus og lovede samtidig, at SF ville blive i regering frem til næste valg. Det sidste løfte har hun altså ikke kunnet indfri.

Annette Vilhelmsen har en færdiggjort læreruddannelse, mange års erhvervserfaring og en kommunalpolitisk karriere i Kerteminde Byråd med som ballast.

Hun har to voksne børn og bor i Kerteminde med sin mand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip