Vilks: Hvem skulle ellers være mål for skyderiet?

Muhammed-tegneren Lars Vilks formoder selv, at han var mål for lørdagens skudangreb i København.

Det fortæller han til nyhedsbureauet AP ifølge Washington Post.

- Hvilket andet motiv kunne der være, lyder det retoriske spørgsmål fra Vilks til nyhedsbureauet.

Tegneren deltog i det arrangement om blasfemi og ytringsfrihed på kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, som lørdag eftermiddag blev angrebet med skud, fra hvad politiet lige nu formoder er en egenhændig gerningsmand.

En 40-årig mandlig deltager blev dræbt, mens to PET-vagter og en betjent fra Københavns Politi blev såret af skud.

Vilks har tidligere været udsat for trusler og mål for urealiserede terrorangreb, ligesom han selv er blevet overfaldet, og hans hjem er blevet udsat for et brandattentat.

Tegneren er kommet i søgelyset hos ekstremistiske islamister, efter han i 2007 offentliggjorde en tegning, der viste profeten Muhammed som kamphund.

Vilks kommer ikke noget til under angrebet, politiet har efterfølgende ikke ville kommentere, hvor den kontroversielle tegner opholder sig.

Ritzau har flere gange forsøgt at kontakte Lars Vilks uden held.

Politiet i Skåne, der har ansvaret for den svenske kunstner, understreger over for Ritzau, at hverken Lars Vilks eller hans to livvagter er kommet noget til ved attentatet. Det er ikke muligt at få oplyst, hvor Vilks opholder sig.

- Da der er en gerningsmand på fri fod, kan vi af sikkerhedsårsager ikke sige noget om, hvor Lars Vilks befinder sig, siger talsmand for politiet i Skåne, Calle Persson, der ikke ønsker at oplyse om, hvorvidt Vilks er tilbage i Sverige eller ej.

Politiet formoder, at der er tale om en egenhændig gerningsmand, som man lige nu eftersøger med hjælp fra samtlige politikredse og betjente fra Sverige og Tyskland.

Gerningsmanden åbnede ild mod kulturhuset fra gaden og flygtede uden at få adgang til selve bygningen.

Lars Vilks siger til AP, at angrebet kan være inspireret af angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor 11 blev dræbt den 7. januar.

Sammenligningen med angrebet i Paris er også blevet brugt af den franske ambassadør i Danmark, der ligeledes deltog i arrangementet på Krudttønden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip