Villy: Jeg er vemodig over, at det er slut

Godt to år efter at have ført sit parti ind i regeringskontorerne er det slut for SF's udenrigsminister Villy Søvndal.

Lægernes dom var klar og entydig, da Søvndal tirsdag efter et tjek bad om deres vurdering af, om han kunne fortsætte som udenrigsminister:

- Lægerne sagde helt uden tøven, at de ville anse det for for at spille hasard med helbredet, hvis jeg fortsatte, siger Villy Søvndal til Ritzau.

- De sagde, at hvis jeg havde haft et 8-16 job, så kunne jeg have overvejet at vende tilbage på deltid. Men det er ikke den måde, jeg synes, jeg vil være politiker på, siger han.

- Det var en besværlig beslutning, for jeg har været rigtig glad for mit politiske liv. Men modsat tænker jeg også, at jeg har været et privilegeret menneske, og jeg har ikke tænkt mig at gå og pive over det her. Men jeg er lidt vemodig over, at det er slut, siger han.

Søvndal blev ramt af en blodprop i hjertet den 22. oktober, mens han sad i sin ministerbil.

Han har efterfølgende været på orlov, og nu har SF's tidligere formand så valgt helt at forlade Christiansborg. Med omgående virkning.

Beslutningen falder sammen med, at regeringen står over for en rokade i forbindelse med, at Enhedslisten sparkede taburetten væk under justitsminister Morten Bødskov (S).

Spørgsmål: Var det her din egen beslutning?

- Ja, helt suverænt. Med et godt råd fra lægerne. Der er ikke nogen, der har antydet noget som helt i nogen retning ellers, siger Søvndal, der tirsdag informerede statsminister Helle Thorning-Schmidt om sin beslutning via hendes nu verdensberømte mobiltelefon.

Samtidig gav Søvndal sin efterfølger på posten som SF-formand, Annette Vilhelmsen og Udenrigsministeriets top besked.

Dermed slutter en højst usædvanlig rejse for Søvndal personligt.

For to år siden lykkedes hans projekt om at gøre SF til et regeringsparti. Men det var med nød og næppe og med en tilbagegang ved folketingsvalget som bagtæppe for sejren.

Efter et år med stor uro i partiets folketingsgruppe og landsledelse sagde Søvndal på partiets sommergruppemøde, at han blev som partiformand, at han ville blive som udenrigsminister, og at SF ville blive i regering.

Kort efter trak han sig som formand, og nu er det sidste, der står tilbage af sidste års løfter altså det projekt, han stod i spidsen for, nemlig at have SF'ere på ministerposterne

Spørgsmål: Var det for omfattende både at være udenrigsminister og partiformand?

- Nej, det ved jeg egentlig ikke. Vi havde også formandskabet for EU i starten af valgperioden, så vi havde travlt, men det tror jeg, det ville have været for enhver. Men jeg tror, det er vigtigt i politik at gøre det, man brænder for.

Spørgsmål: Svarede din drøm om regeringsdeltagelse til den barske virkelighed, der har tegnet sig for dit parti?

- Et er drømmene, noget andet er turene undervejs. Sådan har det også været her, og det er der ingen grund til at lægge skjul på, siger Søvndal.

- Det er der flere grunde til. SF fik ikke det SSF-flertal, vi havde håbet på fra start. Vi har også regeret i den største krise siden 1930'erne, og det tredje er, at det har været en læreproces for at parti som SF.

Spørgsmål: Klædte du i sin tid partiet godt nok på til regeringsdeltagelse?

- Jeg tænker: har det været menneskeligt muligt at gøre mere? Det har jeg svært ved at se, siger han.

- Både organisatorisk og politisk var vi forberedt. Og så er der det, der i fodbold hedder kamperfaring, som man ikke kan tænke sig til på forhånd.

- Men jeg kan heller ikke huske nogen regering i nyere dansk historie, der har fået så uvenlig en modtagelse af pressen generelt som denne her regering.

Spørgsmål: Hvad har du af planer nu?

- Det ved jeg ikke. Jeg har det jo selv sådan, at jeg anerkender de begrænsninger, der nu gør, at jeg må trække mig. Jeg skal bruge den kommende tid til at overveje, hvad de kræfter, jeg har tilbage, skal bruges til. Det har jeg ikke nogen færdig plan for, siger Villy Søvndal.

/ritzau/

 

Dagens Gossip