Vismænd: Stor usikkerhed om asyludgifter

Om der kommer mange eller få asylansøgere til Danmark, har stor betydning for, hvor mange penge politikerne kan bruge på andre ting som børn, sundhed og ældre.

Det fremgår af forårsrapporten fra de økonomiske vismænd, der er offentliggjort tirsdag.

Det skyldes, at en del af udgifterne til asylansøgere er omfattet af de såkaldte udgiftslofter, der tilsiger, at regeringen ikke bare kan lade de samlede udgifter vokse, hvis en omkostning bliver højere end budgetteret.

Så må regeringen finde pengene andre steder.

- Uforudsete udgiftsstigninger skal finansieres år for år, ligesom udgiftsfald tilvejebringer råderum til andre udgifter på den korte bane, forklarer vismændene.

Tilstrømningen af asylansøgere har været et af de mest omdiskuterede emner i dansk politik, siden der i efteråret 2014 var en kraftig stigning i antallet af personer, der søgte asyl i Danmark, primært på grund af krigen i Syrien.

Ifølge vismandsrapporten har der i mange år været omkring 500 personer om året, der søgte asyl i Danmark. Men i oktober sidste år søgte 3000 personer asyl herhjemme.

Regeringen havde i første omgang regnet med at bruge 4,5 milliarder kroner på asylansøgere i 2015. Men siden er skønnet hævet til ni milliarder kroner. Regeringen har blandt andet fundet pengene i ulandsbistanden.

Vismændene har i deres prognose for næste år regnet med, at udgifterne vil falde 2,5 milliarder kroner.

- Det er i sagens natur et meget usikkert skøn. Det er selvfølgelig af stor betydning for de offentlige finanser, om der kommer 500 eller 3000 asylansøgere om måneden, skriver vismændene.

Et af de emner, der er blevet debatteret indgående i foråret, er, om regeringens ændringer i udlændingepolitikken har haft betydning for, at antallet af asylsøgere faldt hen over vintermånederne.

Eller om det simpelthen skyldtes, at vejret var for dårligt til at sejle over Middelhavet.

Vismændene skriver, at det "ikke er usandsynligt", at det lavere antal kan have en delvis sammenhæng med de ændrede regler, der giver midlertidige opholdstilladelser på et år, og begrænser muligheden for familiesammenføring.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, mener, at vismandsrapporten gør det meget aktuelt at diskutere asylregler i den forestående valgkamp.

- Valget handler ikke om velfærd eller skattelettelser. Det handler om asylansøgere eller velfærd. Hvis der ikke kommer styr på asylansøgerne, vil de æde hele den store pakke, regeringen har fremlagt i dag, siger han.

Her henviser han til den pulje på 15 milliarder kroner til sundhed og ældrepleje, regeringen har præsenteret tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip