Vladimir Putin sår tvivl om vidneudsagn i dopingrapport

Rusland bliver i øjeblikket fordømt fra mange sider, efter at en uafhængig rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har vist, at den russiske stat har været involveret i et omfattende dopingprogram.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er dog ikke så overbevist om rapportens konklusioner.

Putin mener, at rapporten alene bygger på udsagn fra Grigory Rodchenkov, der tidligere har været chef for Ruslands antidopingenhed.

- Beskyldningerne mod russiske atleter baserer sig på et vidneudsagn fra en enkelt person - en mand med et skandaløst ry, siger Vladimir Putin ifølge nyhedsbureauet Tass en udtalelse.

Præsidenten oplyser, at Rodchenkov for fire år siden var mistænkt for overtrædelser på antidoping-reglementet. Sagen blev dengang undersøgt.

- Beviserne, som blev indsamlet på det tidspunkt, var ikke tilstrækkelige, og sagen blev lukket, siger Putin.

Mandagens Wada-rapport er blevet til på baggrund af anklager, som Grigory Rodchenkov fremsatte i maj i en artikel i New York Times.

Rodchenkov udtalte blandt andet, at en tredjedel af Ruslands medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014 benyttede sig af doping. I dag lever Rodchenkov i skjul af frygt for repressalier.

Den russiske sag fra 2012 mod Rodchenkov blev i juni genåbnet, da man havde fundet nye beviser.

- Spørgsmålet er, om konklusioner, der baserer sig på vidneudsagn fra den slags personer, er til at stole på og tungtvejende nok, siger Vladimir Putin.

Den russiske præsident slår i sin udtalelse fast, at der ikke er plads til doping inden for sporten. Det skaber ifølge Putin en ulige konkurrence og er samtidig en trussel mod sportsudøveres sundhed.

Præsidenten oplyser samtidig, at alle russiske officials, der er nævnt i Wada-rapporten, vil blive midlertidig suspenderet.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har mandag oplyst, at man ikke ønsker, at Rusland bliver en del af sommerens OL. Samme melding er kommet fra Wada. Sagen skal tirsdag drøftes i Den Internationale Olympiske Komité.

/ritzau/Tass

 

Dagens Gossip