VM håndbold: Danmark klar til finale mod Spanien

Skrevet af Elo Christoffersen

26/01/2013

Danmark er i VM-finalen 2013 efter en semifinale mod Kroatien, der bød på fornemt dansk spil, eminent dansk målmandsspil og deraf dansk føring hele kampen. 30-24 ender kampen efter pauseføring 14-11.

Allerede fra første færd kom Danmark foran, og selv ikke en uheldig episode knap syv minutter inde i kampen, hvor Henrik Møllgaard fik en fingerskade og efterfølgende en udvisning for at gå ud uden for udskiftningsområdet, fik de danske håndboldherrer til at ryste. Niklas Landin fortsatte en super start i målet og lukkede praktisk talt af for kroaternes skytter. Efter 13 minutter stod han med en redningsprocent på hele 75, og han holdt et højt niveau helt til kampens slutfløjt, hvor redningsprocenten var 41.

Samtidig havde  Anders Eggert, der efterfølgende blev kampens spiller og Danmarks topscorer, atter fået indstillet skudarmen helt rigtigt fra start. 6-1 stod der 10 minutter inde i kampen, inden kroaterne fik deres andet mål og reducerede til 6-2. Mens Henrik Møllgaard fik lynbehandling i omklædningsrummet kom Kasper Nielsen ind i det danske forsvar, og der blev han, selv da Møllgaard kom tilbage på banen. Midterblokken med de to, Rasmus Lauge og Mikkel Hansen arbejde godt foran storspillende Landin, og det lignede et frustreret kroatisk hold, der var bagud 10-4 i midten af første halvleg.

Værd at nævne var også det iøjnefaldende fysiske overskud, der strålede ud af det danske hold, i modsætning til kroaterne, som lignede et hold, der slog sig på det danske forsvar, og ved flere lejligheder måtte lægge sig med smerter.

Efter pausen forsøgte kroaterne sig med et noget mere offensivt forsvar, samtidig med at de satte en mand frem for at stække Mikkel Hansen. Det danske angrebsspil bevægede sig godt og udnyttede de fremskudte kroater til at spille Jesper Nøddesbo på stregen, så heller ikke den metode gav bonus for kroaterne.

På højre fløj havde Lasse Svan fået chancen, og den greb han. Sammen med Eggert, der fortsatte sin opvisning med den ene lækkerbisken efter den anden, og de øvrige holdkammerater fastholdt de tempoet og målfarligheden i det danske spil og formåede at holde tre-fire måls forspring ned til de hårdt kæmpende kroatiske forfølgere.

Den godt smurte danske angrebsmaskine kombineret med en stadig fremragende Niklas Landin gjorde Kroatien mere og mere frustrerede, og de gjorde det endnu sværere for sig selv med mange tekniske fejl i angrebsspillet.

Nikolaj Markussen og Jesper Nøddesbo slog nogle af de sidste søm i kisten, og ved 28-22 to minutter før tid var der definitivt dømt kroatisk VM-exit.

Spaniens sejr over Slovenien i den første semifinale betyder derfor, at søndag eftermiddag byder på VM-finale mellem hjemmeholdet Spanien og de danske håndboldherrer.