VM-historie: Messi jagter tredje argentinske triumf

De drømmer stort i Argentina forud for VM, nu skal Messi og co. forløse holdets fulde potentiale og sikre nationen den tredje VM-triumf.

Argentinerne åbner mod Bosnien med kampstart midnat mellem søndag og mandag dansk tid.

Her er et tilbageblik på de slutrunder, der endte i argentinsk jubel.

 

1978 i Argentina:

Det var vinter i Argentina, og VM-atmosfæren var speciel i et land, der havde status som militærdiktatur.

Men træner Cesar Luis Menotti havde samlet et argentinsk hold, der var stærkt nok til at vinde verdensmesterskabet, og så gjorde det mindre, at europæere brokkede sig over, at hjemmeholdet fik lovlig meget hjælp undervejs.

Selv uden Johan Cruyff nåede Holland finalen igen som i 1974, og havde Rob Rensenbrink scoret i stedet for at ramme stolpen i sidste minut, havde "Oranje" taget titlen. I stedet vandt Argentina 3-1 efter forlænget spilletid.

Verdensmester: Argentina.

Topscorer: Mario Kempes (Argentina), 6 mål.

1986 i Mexico:

Her viste Diego Maradona hele sin enorme klasse og trak næsten egenhændigt Argentina til den anden VM-titel på otte år. I finalen vandt Argentina 3-2 over Vesttyskland.

Danmark debuterede i VM-sammenhæng med et fremragende hold og Preben Elkjær som indledende rundes største stjerne. Men da det begyndte at lugte af VM-guld i Danmark, tabte Sepp Pionteks tropper 1-5 til Spanien, og begrebet "en Jesper Olsen" blev tilføjet det danske sprog.

Frankrig og Brasilien leverede en dramatisk kvartfinale, der er blevet kaldt en af historiens bedste VM-kampe, og det var formentlig sidste gang, man så ægte brasiliansk "sambafodbold" på den store scene.

Verdensmester: Argentina.

Topscorer: Gary Lineker (England), 6 mål.

/ritzau/

 

Dagens Gossip