Voksne mænd med ADHD dør oftere i trafikken

Det kan være livsfarligt at undlade at tage sin medicin, hvis man er voksen mand og lider af ADHD.

Således viser et stort svensk forskningsprojekt, at voksne mænd med den udbredte diagnose har 45 procents højere risiko for at komme til skade eller miste livet i bilulykker end andre mænd.

Forklaringen på den øgede ulykkesrisiko er ifølge forskerne, at personer med ADHD har problemer med at koncentrere sig og samtidig er mere impulsive end andre.

Risikoen for at havne i alvorlige bilulykker kan imidlertid næsten halveres.

Således viser rapporten, der stammer fra Karolinska Institutet i Stockholm, at 41 procent af trafikulykkerne med mænd med ADHD kunne have været undgået, hvis de havde været medicineret.

- Selv om mange med ADHD har det godt, viser vores resultater, at lidelsen kan have meget alvorlige konsekvenser, siger professor Henrik Larsson.

Undersøgelsen bygger på data fra 17.000 personer, men alligevel fandt forskerne det statistiske grundlag for spinkelt til at kunne drage konklusioner om kvinder med ADHD og deres ulykkesfrekvens i trafikken.

Forskerne bag projektet mener, at læger bør blive bedre til at oplyse ADHD-patienter om, hvilke risici de løber i trafikken, og hvordan medicin kan være med til at mindske disse.

Eksperter vurderer, at omkring to procent af alle voksne lider af ADHD.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip