Volkswagen advarer sine investorer om milliardregning

Dieselskandalen, der har plaget Volkswagen siden midten af sidste år, har kastet omkostninger af sig i en grad, så den tyske bilfabrikant nu ekstraordinært må advare sine aktionærer.

Markedets forventninger er nemlig helt anderledes end den virkelighed, selskabet kan se i bøgerne. Det fremgår af en meddelelse, Volkswagen har sendt til den tyske børs.

- Driftsresultatet for Volkswagen er før ekstraordinære udgifter betydeligt højere end markedets forventninger for det første halvår af 2016, skriver Volkswagen, for kort efter at komme til den dårlig nyhed:

- Ekstraordinære omkostninger er på i alt 2,2 milliarder euro, hovedsageligt relateret til juridiske risici i Nordamerika.

Dermed forventer Volkswagen et driftsresultat efter ekstraordinære omkostninger på små 40 milliarder kroner, når de 16,4 milliarder kroner i ekstraordinære omkostninger er trukket fra.

For hele året vil dieselskandalen, hvor Volkswagen i millioner og atter millioner biler har installeret snydeprogrammer, der fuskede med målinger af miljøpåvirkning, have en grum effekt.

- Vi forventer, alt efter den økonomiske udvikling i specielt Sydamerika og Rusland, udviklingen i valutakurser og i lyset af dieselforholdet, at omsætningen vil falde med fem procent i 2016 i forhold til året før, skriver Volkswagen.

Bilfabrikanten står over for potentielt enorme bøder i USA, efter at fuskeriet blev opdaget. Ikke bare kan private sagsøge selskabet for at have købt på falske betingelser, en rækker delstater overvejer at sagsøge selskabet for miljø- og sundhedsskader.

Skandalen fik en overgang investorerne til at frygte for Volkswagens overlevelse. Aktierne i bilfabrikanten er faldet fra 239 euro i foråret 2015 til 134 euro. Et fald på 44 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip