Volkswagen aktier stiger 3,6 procent ved åbning

Massive kursfald i tyske Volkswagen-aktier synes stoppet. Bilkoncernens aktier steg, da fondsbørsen i Frankfurt åbnede torsdag med 3,6 procent.

Aktierne steg onsdag 6,9 procent.

Stigningerne kommer, efter at bilkoncernen onsdag meddelte, at topchefen, den 68-årige Martin Winterkorn, træder tilbage.

Koncernchefen var kommet under stort pres for at trække sig tilbage, efter at de amerikanske miljømyndigheder har opdaget, at Volkswagen har snydt med, hvor meget forurening, dieselbiler fra den tyske fabrik udleder.

Der er i Tyskland bekymring for, at VW's problemer vil få følgevirkninger for andre store bilfabrikker som Daimler og BMW. Men der er ingen mistanke om, at disse koncerner skal have gjort noget ulovligt.

Winterkorn siger i en erklæring, at han er bestyrtet over, hvad der er sket de sidste dage for verdens største bilfabrik.

- Som koncernchef påtager jeg mig ansvaret for de omtalte uregelmæssigheder i dieselmotorer og har derfor bedt revisionsrådet sammen med mig at træffe aftale om at afslutte mine funktioner som øverste leder for koncernen Volkswagen.

- Jeg gør dette i virksomhedens interesse, skønt jeg ikke er bevidst om at have begået fejl, skriver han.

Lederen for revisionsrådet, Berthold Huber, siger, at bilfabrikken har behov for en "ny, troværdig begyndelse".

En afløser for Winterkorn ventes udpeget fredag.

Det er det amerikanske miljøagentur EPA, som fredag i sidste uge meddelte, at det i knap en halv million dieselbiler fra VW og Audi havde målt udledning af såkaldte Nox-gasser, der ligger langt over det tilladte.

Udledningen har vist sig at være høj under daglig kørsel i bilerne. Men når de samme dieselbiler blev kaldt til kontrol, så sørgede et program i bilernes indbyggede computer for, at udstødningen holdt sig inden for de amerikanske miljøregler.

Tirsdag meddelte Volkswagen, at 11 millioner VW-dieselbiler er udstyret med den famøse software.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip