Von Triers Nymphomaniac bejler til nordisk filmpris

Det er Lars von Triers "Nymphomaniac", som er den danske kandidat til at vinde Nordisk Råds Filmpris 2014.

Instruktøren kan dermed håbe på at gentage succesen fra 2009, hvor hans film "Antichrist" blev tildelt den fornemme filmpris.

Den danske jury, der består af tre filmanmeldere, sparer ikke på superlativerne, når de forklarer, hvorfor "Nymphomaniac" er blevet nomineret.

- Stort. Vanvittigt. Vildtvoksende. Lærd. Rigt. Udfordrende. Med "Nymphomaniac" understreger Lars von Trier igen, at han er en ener, ikke blot i nordisk film, men i filmmediet i det hele taget.

- Med sin fire timer lange opdagelsesrejse i en kvindes sexliv behandler Lars von Trier filmmediet, som om han selv har opfundet det, og for den eventyrlystne er "Nymphomaniac" et rent slaraffenland i modigt skuespil, egensindig fortællestruktur og drilske betragtninger om menneskets natur.

- Den låner fra både porno og klassisk litteratur - men der findes ikke noget lignende, lyder den danske jurys begrundelse.

"Nymphomaniac" får konkurrence af den finske film "Concrete Night", islandske "Om Mænd Og Heste", norske "Blind" og den svenske film "Turist".

Det er en jury bestående af én repræsentant for hvert af de nordiske lande, der voterer for at komme frem til en vinderfilm, som bliver offentliggjort 29. oktober.

Hvis "Nymphomaniac" vinder prisen, kan Lars von Trier se frem til at dele 350.000 med filmens producer, Louise Vesth.

Sidste år var det Thomas Vinterbergs "Jagten", der fik Nordisk Råds Filmpris.

/ritzau/

 

Dagens Gossip