Vraget slovener trækker sig som EU-kommissærkandidat

Den tidligere slovenske premierminister Alenka Bratusek har trukket sig som kandidat til posten som næstformand og EU-kommissær med ansvar for energiunionen.

Det bekræfter den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, i en pressemeddelelse.

- Jeg har stor respekt for Alenka Bratuseks beslutning om at trække sig som næstformandskandidat for den kommende EU-kommission, hvilket jeg netop har fået besked om, siger Juncker.

Beslutningen falder efter, at sloveneren blev stemt ned af EU-parlamentetudvalget onsdag med et klart flertal.

- Med sin beslutning hjælper hun mig med at afslutte arbejdet med sammensætningen af en EU-kommission sammen med EU-Parlamentet og medlemslandene, siger Juncker.

De to største grupper i Europaparlamentet, de borgerlige og socialdemokraterne, har allerede inden offentliggørelsen af Bratuseks exit fundet en kandidat fra egne rækker, socialdemokraten Tanja Fajon, som de mener, at Juncker skal vælge i stedet.

Den liberale gruppe, som stod bag Bratusek, vil dog ikke umiddelbart æde den.

Fajon, som har siddet i parlamentet siden 2009, var en af de personer, som var nævnt på Sloveniens liste over kandidater, før Bratusek blev valgt.

Alenka Bratusek leverede ifølge flere parlamentarikere den "svageste præstation" af alle 27 kommissærkandidater med få konkrete svar og gentagelse i en uendelighed ved sin høring mandag.

Hun bliver i øjeblikket i hjemlandet undersøgt for korruption i forbindelse med selve indstillingen.

Det hævdes, at hun har indstillet sig selv, efter at hun havde mistet magten, men mens hun stadig var fungerende premierminister. Selv siger hun, at Juncker valgte hende blandt tre kandidater.

Onsdag aften stemte 112 medlemmer af parlamentets industriudvalg og miljøudvalg nej til, at den tidligere slovenske premierminister var egnet til jobbet.

Kun 13 mente, at hun kunne sidde på posten, mens to medlemmer hverken stemte for eller imod.

Europaparlamentet kan ikke formelt afvise enkeltkandidater til poster i EU-Kommissionen.

Men eftersom parlamentet skal stemme om kommissionen som helhed, planlagt til 22. oktober, er det set før, at parlamentet har tvunget en kommende kommissionsformand til at skifte ud på sit hold.

/ritzau/

 

Dagens Gossip