Vrede over sparekurs: Spaniere i tusindtal på gaden

Den spanske hovedstad, Madrid, har lagt gader og stræder til mindst 100.000 demonstranter, der er trætte af regeringens sparepolitik og kræver forandringer.

De mange mennesker fulgte opfordringen fra partiet Podemos om at møde op og gå i kamp mod sparepolitikken, der gør ondt på millioner af spaniere.

Under titlen "march for forandring" samlede de sig sidst på formiddagen på Plaza de Cibeles foran rådhuset, hvorfra menneskemængden bevægede sig gennem byen til Puerta del Sol-pladsen.

Arrangørerne hævdede, at 300.000 demonstranter deltog. Politiet taler om mindst 100.000.

Mange af dem bar græske flag for at vise deres støtte til det græske, venstreorienterede parti Syriza, der i søndags vandt valget i det gældsatte Grækenland stort på et program om, at Grækenland vil genforhandle aftalerne med landets långivere.

De spanske demonstranter bar bannere med slagord som "Forandring nu" og "Sammen kan vi".

Podemos, der betyder "Vi kan", ledes af Pablo Iglesias, og han talte på såvel græsk som spansk til demonstranterne, da de var nået frem til Puerta del Sol.

- Forandringens vind begynder at blæse i Europa, sagde han.

- Vi drømmer, men vi tager vores drøm alvorligt. Der er blevet gjort mere i Grækenland på seks dage, end mange regeringer gjorde i årevis, sagde han videre.

For fire år siden fyldte demonstranter netop Puerta del Sol-pladsen i ugevis med krav om politiske reformer, da krisen i landet var på sit højeste og mange arbejdsløse måtte forlade deres boliger.

Podemos håber at kunne gøre Syriza kunsten efter og give de etablerede partier baghjul. Der er spansk parlamentsvalg i november.

Den 36-årige tidligere universitetsprofessor Iglesias har blandt andet optrådt sammen med Syrizas leder, den nye græske premierminister Alexis Tsipras, i kampagner op til demonstrationen.

Podemos blev dannet for lidt over et år siden og har allerede opnået massiv opbakning i meningsmålinger.

Spanien er ude af recession, og landet havde en vækst på 1,4 procent i fjor i følge de foreløbige skøn. Men knap en ud af fire arbejdere står fortsat uden job.

Lønningerne er samtidig faldet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip