Wammen: Vi kan være stolte af vores piloter

De danske F-16-fly "har leveret".

Sådan lyder det fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der mandag besøger de danske piloter på flybasen Ahmed Al Jaber i Kuwait.

Under besøget annoncerede forsvaret, at de danske fly - fire operative og tre i reserve - har været på vingerne i alt 11 gange indtil videre, og at der i "nogle af dem" er kastet bomber mod Islamisk Stat (IS).

Spørgsmål: Hvilke mål er ramt?

- Jeg vil ikke gå i detaljer om mål, men det er ingen hemmelighed, at vi er her for at ramme terrororganisationen Isil (anden betegnelse for Islamisk Stat, red.), og det er en opgave, som vores piloter løser på fornemste vis, og vi kan være stolte af dem, siger Wammen.

Folketinget besluttede under en del polemik at udsende de danske fly for foreløbig op til et år. Og forsvarsministeren understreger også, at kampen mod Islamisk Stat bliver hård.

- Det er en lang kamp, der ligger forude, men der er for mig ingen tvivl om, at det gør en forskel, at Danmark og USA kan angribe mål fra luften og dermed gøre det langt sværere for Isil at operere i Irak, siger han og tilføjer:

- Vi har sagt til vores koalitionspartnere, at Danmark tager sit ansvar, og det betyder, at vores fly går på vingerne, når der er brug for det. Det er så sket 11 gange, og jeg forventer, at vi også i de kommende dage, uger og måneder vil se de danske fly på vingerne.

Spørgsmål: Har der været civile tab ved de 11 missioner?

- Jeg har ikke nogen oplysninger i den retning.

Spørgsmål: Er der tab i det hele taget?

- Jeg vil ikke diskutere de enkelte missioner. Jeg vil bare sige, at de danske fly har været på vingerne i 11 missioner, og i nogle af dem er der også kastet bomber mod mål, vi har ønsket at angribe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip