Wammen: Vi må vise solidaritet i Nato

Danmark må være parat til at vise solidaritet i Nato.

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) før et møde i Udenrigspolitisk Nævn. Hverken han eller udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil bekræfte, at regeringen ifølge flere medier vil sende seks F-16 kampfly til Baltikum på luftpatrulje.

- I den nuværende situation er det vigtigt, at vi i Nato udviser solidaritet i forhold til de lande, der har behov for det. Det er dét, vi nu skal ind at drøfte i Nævnet, siger Nicolai Wammen.

Efter Ruslands annektion af Krimhalvøen fra Ukraine har Nato-landene Polen samt Estland, Letland og Litauen udtrykt bekymring. Onsdag lovede USA's præsident Barack Obama i en tale i Bruxelles at øge Natos tilstedeværelse i de fire lande.

Martin Lidegaard understreger, at regeringen torsdag orienterer Nævnet om Ukraine samt internationale operationer.

- Nu er praksis jo sådan, at først orienterer man Folketinget gennem Udenrigspolitisk nævn. Så orienterer man bagefter offentligheden, siger Martin Lidegaard.

De Konservative står bag, hvis Danmark sender F-16-fly til Baltikum, siger forsvarsordfører Lene Espersen.

- Air policing (luftpatrulje), som vi jo gør i forvejen, er et helt oplagt signal til de baltiske lande om, at vi er der, og vil sikre støtte i deres luftrum. Men det er også et signal til russerne om, at de skal holde fingrene væk, siger Lene Espersen.

- Vi tager Natos artikel-fem forpligtelser (musketéred om gensidig militær støtte) alvorligt.

Lene Espersen afviser, at konflikten med Rusland optrappes ved at sende F-16 kampfly.

- Det er helt afgørende overfor et magtmenneske som (Ruslands præsident Vladimir) Putin, at man viser, at man ikke vil acceptere de russiske aggressioner, siger Lene Espersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip