WHO advarer om tusindvis af nye ebola-smittede

Liberia bør forberede sig på, at der de næste par uger kan komme tusindvis af nye ebola-tilfælde, advarer Verdenssundhedsorganisationen WHO mandag.

Liberia er det land, der er hårdest ramt af den ebola-epidemi, der spreder sig hastigt i Vestafrika.

- Mange tusinde nye tilfælde ventes i Liberia over de næste tre uger, lyder det i en erklæring fra WHO.

Den Afrikanske Union besluttede mandag på et hastemøde at fjerne de rejserestriktioner, der blev indført for at bekæmpe den livsfarlige ebola-virus, der spreder sig hastigt og foreløbigt har dræbt omkring 2000 mennesker i Vestafrika.

Omkring halvdelen af de døde mennesker stammer fra Liberia.

Nkosazana Dlamini-Zuma, der er leder for Den Afrikanske Unions 54 medlemslande, siger, at det haster med at udforme et "omfattende og kollektivt afrikansk svar".

Verdenssundhedsorganisationen har registreret knap 4000 mistænkte og bekræftede tilfælde af ebola i de hårdest ramte lande. Derudover er der talt 23 tilfælde i Nigeria og et i Senegal.

Ebolaudbruddet i det vestlige Afrika er det værste, der nogensinde er blevet registreret. I seks måneder har en række lande kæmpet med at få den dødbringende virus under kontrol.

Liberia, Sierra Leone og Guinea er blandt de lande, der er hårdest ramt af sygdommen.

- Det blev aftalt, at som afrikanske medlemslande skal vi opfordre alle medlemslande til at fjerne alle rejseforbud, så folk kan bevæge sig mellem landene, kan handle og for at åbne op for økonomiske aktiviteter, sagde Nkosazana Dlamini-Zuma på mødet.

Hun lægger samtidig vægt på, at der skal indføres kontrolmekanismer af folk, der rejser mellem landene.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip