Wikipedia stævner den amerikanske efterretningstjeneste

Den ikke-kommercielle organisation, der står bag Wikipedia, har tirsdag lagt sag an mod den amerikanske efterretningstjeneste NSA for massiv overvågning af trafikken på internettet.

- Overvågningen udhuler det oprindelige løfte fra internettet: Et åbent sted for samarbejde og eksperimenter og sted fri for frygt, siger Jimmy Wales, der er grundlægger af online-leksikonet Wikipedia.

Det er modergruppen Wikimedia, der har stævnet NSA. Her hedder det, at den massive tapning af data fra internettet i USA er et brud på retten til privatliv og til fri tale. Begge dele er garanteret i den amerikanske forfatning.

Stævningen anfægter en lovrevision fra 2008, som giver NSA ret til at indsamle "tilfældige" kommunikation fra amerikanske borgere, hvis det er opsnappet under aflytning af ikke-amerikanske borgere, som formodes at opholde sig i udlandet.

NSA har forbud mod at foretage aflytninger af amerikanske borgere, medmindre tjenesten har en dommerkendelse.

NSA's enorme overvågningsprogram blev i 2013 afsløret af den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden. NSA og den amerikanske regering har sagt, at den nidkære overvågning er nødvendig for at kunne spore terrorister og afværge angreb på USA og dets allierede.

Snowden afslørede, at NSA's overvågning trængte ind alle steder i Europa, selv i EU-Kommissionen og EU's diplomatiske mission i USA. Den tyske forbundskansler Angela Merkels telefon blev aflyttet.

Blandt andet Amnesty International og Human Rights Watch har sluttet sig til Wikimedias stævning af NSA.

/ritzau/dpa

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip