X Factor-Lina: Nu tør jeg være ærlig

Når sangerinden Lina Rafn sætter sig i midten mellem Remee og Thomas Blachman i det berømte dommerpanel i den nye sæson af X Factor, er det på ingen måde første gang.

Infernal-artisten har nemlig bredt ud af sin musikerfaring i programmet hele tre gange før og var sågar en del af dommerpanelet dengang X Factor-feberen begyndte i 2008.

At dommerrollen siden debuten er blevet mere hjemmevant, kan Infernal-sangerinden tydeligt mærke.

- Jeg forstod slet ikke, hvad det gik ud på i den første sæson. Jeg spurgte mine deltagere, hvad de gerne ville synge, og så valgte jeg det bedste af det, de foreslog. Jeg tog ikke reelt ansvar for deres skæbne i konkurrencen på det niveau, der skal til, siger Lina Rafn.

"From Paris to Berlin"-hitmageren lærte dog hurtigt af sine fejl. Året efter blev hendes deltager Linda Andrews vinder af sangkonkurrencen.

Også i de ofte lidt akavede situationer, hvor deltagerne tror, deres talent rækker længere end dommerpanelet ser for sig, er Lina Rafn blevet mere sikker på, hvordan hun skal tackle det.

- Da jeg så mig selv i første sæson, lærte jeg, at det sidste, du kan på reality-tv, det er at skjule, hvad du føler. Kameraet skal nok fange, hvordan du i virkeligheden har det. Man kan som seer tydeligt se, at der er en uoverensstemmelse mellem det, du siger, og det, du udstråler. I dag tør jeg godt være ærlig. For hvis bare man er det, kan alle godt rumme det, siger Lina Rafn og uddyber:

- Det var ikke fordi, jeg sad og løj i første sæson. Men sommetider overvejer man, om man vil gøre noget i situationen og sige fra. Det er mest dér, skoen trykker for mig. Jeg får ikke sagt fra. Jeg orker ikke konflikten. Det er konfliktfyldt at lave det her, for vores agenda som dommere er ikke nødvendigvis den samme, som dem der står og synger. Medmindre de er pissegode. Og det er hårdt, hvis man helst vil have at alle er glade, siger hun.

Det er dog ikke kun i forhold til Lina Rafns egne evner, at sangerinden kan mærke, at X Factor har udviklet sig siden udsendelsens debut på landets sendeflader. Også seernes åbenhed overfor musikvalg er i dag en anden.

- Det er tankevækkende, at dem der røg ud sidste år, altid røg ud efter at have sunget et kæmpe hit. Sådan var det ikke før. Men i dag kan jeg vælge noget fuldstændig ukendt, mærkeligt og eksperimenterende til mine artister. Bare det giver folk en form for oplevelse. Det kan godt være, at DR-redaktionen flår sig i tøjet og siger "det er for mærkeligt". Men så længe det er fedt, så går den hjem i dag. Hit eller ej, fortæller hun.

En ændring hos publikum og tv-seerne som sangerinden tror, skyldes samfundets udvikling siden de første programmer løb af stablen.

- Jeg tror, det skyldes krisetiderne og hvordan mediebranchen og musikbranchen har ændret sig. Verden er en anden, og det sætter sit præg på folk og på, hvad de gerne vil have ud af underholdnings-tv. I dag skal det føles ægte og inderligt og autentisk, siger Infernal-sangerinden.

Optagelserne til ottende sæson af X Factor er netop sat i gang.

Newspaq

 

Dagens Gossip