Yahya Hassan: Alle bruger mig efter deres dagsorden

Skrevet af admin

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Det var en selvsikker og velformuleret Yahya Hassan, der tirsdag aften indtog scenen på H.C. Andersen skolen i Odense-bydelen Vollsmose.

I sin digtsamling er han særdeles kritisk overfor dele af islam og sine forældres generation, hvilket har betydet, at han i dag er stærkt truet og må holde foredrag under heftig politibeskyttelse.

Tirsdag aften forklarede han, at mange bruger og misbruger ham for at pleje deres egen dagsorden.

- Alle har en dagsorden. Både medier og politikere har en interesse i at bruge mig, sagde han.

- De har så været så heldige, at man har kunnet bruge mig helt fra højre til venstre.

Han understregede, at han kan stå inde for sig selv og sine digte, men ikke for hvordan blandt andet medierne udlægger dem.

- Medierne vildleder folk, understregede han over for den fyldte sal.

Og så gik han til angreb på det, han kalder "underklasseislam", der ifølge ham praktiseres blandt dårligt uddannede muslimer rundt om i Danmark, som knap forstår arabisk og er afhængige af forældrenes og imamernes udlægning af islam.

- Man må selv tage et ansvar. Der findes for mange, der kun går op i ritualerne og ikke i det åndelige. Det er dem, som man også kalder hyklere, forklarede han.

Mødet foregik under massiv politibeskyttelse. Ordensmagten lagde en jernring om H.C. Andersen skolen og samtlige tilhørere blev kropsvisiteret, før de fik adgang til salen, hvor der også var placeret flere betjente.

Men arrangementet forløb ganske stille og roligt i salen.

Aftenen startede med, at Politikens debatredaktør Tarek Omar interviewede den unge digter fra scenen.

Herefter reciterede Yahya Hassan nogle af sine digte. Efterfølgende var der debat med tilhørerne, som ifølge vittige bemærkninger fra salen hovedsageligt bestod af danske gymnasielærere.

Men blandt de spørgelystne var også kritiske Vollsmose-beboere og en pige med muslimsk tørklæde, som stillede sig op og sagde, at hun kunne nikke genkendende til beskrivelserne af Yahya Hassans opvækst.

Flere spørgsmål kredsede om fortolkningerne af Yahya Hassans digte, og digteren gentog flere gange, at det er op til folk selv at fortolke digtene, og hvad de vil kalde ham.

- Jeg er da pisseligeglad, hvad du kalder mig, sagde han til en dansk gymnasielærer.

- Folk må sige, hvad de vil, og gøre hvad de vil med min bog - bare de selv tager ansvar for det, sagde han.

/ritzau/