Yemen: Specialstyrker blev opdaget 100 meter fra gidsler

Skrevet af admin

|

07/12/2014

Dagens topnyheder

Noget gik galt, da et hold af specialiserede amerikanske soldater lørdag forsøgte at befri den amerikanske journalist Luke Somers fra al-Qaeda-gidseltagere i Yemen.

I ly af natten sneg soldaterne sig tættere og tættere på gidseltagernes skjulested, men mindre end 100 meter fra deres mål blev de afsløret - angiveligt af en lyd, måske fra en gøende hund, skriver Wall Street Journal.

Dermed fik redningsholdet spoleret sin helt store fordel mod de militante gidseltagere: overraskelsesmomentet.

Netop den del af historien går igen, når anonyme topembedsfolk fortæller om den mislykkede aktion til internationale medier. Missionen endte med at koste Luke Somers og sydafrikaneren Pierre Korkie, der også sad som gidsel, livet.

Redningsholdet var forinden landet med helikopter omkring 10 kilometer fra gidseltagernes opholdssted. Det sidste stykke tilbagelagde de omkring 40 specialstyrker til fods gennem vanskeligt terræn.

Amerikanske efterretningstjenester havde på forhånd overvåget gidseltagerne for at finde ud af, hvor mange militante, der var i området, og hvordan de kunne nedkæmpes.

Da gidseltagerne opdagede specialenheden, var der ifølge nyhedsbureauet AFP mellem fem og 10 minutters intens ildkamp, hvor det formodes, at fem militante blev dræbt, men ingen amerikanere.

Til gengæld fortæller kilder til Wall Street Journal, at en af de militante med det samme løb ind i bygningen, hvor gidslerne sad. Her formoder man, at Luke Somers og Pierre Korkie blev skudt.

Mindre end en halv time efter skyderierne lykkedes det amerikanerne at nå frem til gidslerne, der på dette tidspunkt stadig var i live.

De sårede kom om bord på et militærfly med kirurger om bord, skriver Wall Street Journal. Men et af gidslerne - det er uvist hvem - døde i luften. Det andet gidsel døde på et amerikansk krigsskib, der lå lige ud for Yemens kyst.

USA's præsident, Barack Obama, havde kendskab til redningsaktionen, som var den anden af sin slags sat i stand for at befri Luke Somers, som ifølge amerikanerne var i overhængende fare for at blive dræbt af gidseltagerne.

Nødhjælpsorganisationen Gift of the Givers, der har forhandlet om en frigivelse af Pierre Korkie, siger, at sydafrikaneren blev dræbt dagen før, at han skulle være blevet løsladt.

/ritzau/