Zambia får første hvide leder i 20 år

Zambias Guy Scott blev onsdag Afrikas første hvide leder i 20 år, da han overtog efter præsident Michael Sata, som døde på et hospital i London, 77 år.

Scott, der er uddannet som økonom på Cambridge, har skotske forældre. Han har været vicepræsident for Sata og er nu midlertidig leder frem til et valg om tre måneder.

Ikke siden Sydafrikas F.W. de Klerk tabte til Nelson Mandela ved valget i 1994, der afsluttede apartheid, har en hvid mand været leder i et afrikansk land. Den 70-årige Scott vil dog ikke kunne opstille ved det kommende valg, da hans forældre ikke blev født i Zambia.

De mest sandsynlige præsidentkandidater i det regerende parti Patriotisk Front er forsvarsminister Edgar Lungu og finansminister Alexander Chikwanda.

Zambia, der er Afrikas næststørste kobberproducent, er en af verdens fattigste nationer.

- Præsidentvalget vil finde sted om 90 dage. I overgangsperioden er jeg fungerende præsident, siger Scott i en kort erklæring, der blev transmitteret på det nationale tv.

Scott er en livlig politiker, som har skabt diplomatiske bryderier med udtalelser om, at sydafrikanere er "bagud".

- Scott er en sort mand med en hvid mands hud, siger en buschauffør, Nathan Phiri, om den nye præsident.

- Alene den kendsgerning, at han er blevet accepteret som vicepræsident af os, er et bevis på, at han bliver anset for at være en af os, tilføjer han.

Sata, der var kendt som "Kong Cobra" på grund af sine skarpe udtalelser, havde været alvorligt syg i en længere periode.

Han kom til magten i 2011 efter at have besejret den daværende præsident Rupiah Banda, som havde styret Zambia siden 1991.

Sata nedtonede under valgkampen sin ellers hårde retorik overfor udenlandske mineselskaber - specielt de kinesiske.

Hans reformer har omfattet flere rettigheder for almindelige arbejdere. For et år siden truede han med at fratage minelicenser til Konkola kobberminer, der er Zambias største private arbejdsplads, fordi selskabet ville fyre 1500 ansatte.

Iagttagere siger, at Satas regeringsperiode har skabt mere splittelse i landet og skadet investeringsklimaet.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip